2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Közel 2 milliárd eurós büntetést kapott az Apple az EU-tól

A vizsgálat öt évvel ezelőtt, a Spotify 2019-es panasza nyomán indult el. Az évek során több levélváltás történt a cég és a Bizottság között, a vizsgálat most zárult le. Megállapították, hogy az Apple visszaélt erőfölényével az iPhone és iPad felhasználóknak szóló zenei streaming alkalmazások piacán.

A Bizottság különösen azt találta, hogy az Apple korlátozásokat alkalmazott az alkalmazásfejlesztőkkel szemben, amelyek megakadályozták, hogy az iOS-felhasználókat tájékoztassák az alkalmazáson kívül elérhető alternatív és olcsóbb zenei előfizetési szolgáltatásokról. Ez az EU trösztellenes szabályai szerint illegális.

A mai határozat arra a következtetésre jutott, hogy az Apple rendelkezései tisztességtelen kereskedelmi feltételeknek minősülnek. Az Apple közel tíz évig tartó magatartása arra késztethetett sok iOS-felhasználót, hogy jelentősen magasabb árat fizessen a zenei streaming-előfizetésekért, mivel az Apple magas jutalékot rótt ki a fejlesztőkre, és a fogyasztókra hárította a magasabb előfizetési árakat.

A bírság mértékének meghatározásakor a Bizottság figyelembe vette a jogsértés időtartamát és súlyát, valamint az Apple teljes forgalmát és piaci kapitalizációját. Azt is figyelembe vette, hogy az Apple helytelen információkat nyújtott be a közigazgatási eljárás keretében.

Az Apple egy évtizeden keresztül visszaélt erőfölényével a zenei streaming alkalmazások App Store-on keresztüli terjesztésének piacán. Ezt úgy tették, hogy korlátozták a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az Apple ökoszisztémán kívül elérhető, alternatív, olcsóbb zenei szolgáltatásokról. Ez az EU trösztellenes szabályai szerint illegális, ezért ma több mint 1,8 milliárd eurós bírságot szabtunk ki az Apple-re

– jelentette ki Margrethe Vestager. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a bírság teljes összege arányos az Apple globális bevételeivel, és szükséges az elrettentés eléréséhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató