2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Manfred Weber: Romániát egész Európában tisztelik

Romániát és annak elnökét, Klaus Johannist magasztalta bukaresti sajtótájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. A német politikus az EPP kongresszusára érkezett a román fővárosba, ahol Ursula von der Leyent ismét a pártcsalád csúcsjelöltjének szavazzák meg.

Weber azt mondta, az EPP-nek „két erős vezetője” is van Romániában: Klaus Johannis államfő és Nicolae Ciuca, a kisebbik kormányzati erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. 

A néppárti elnök azt is bejelentette, hogy támogatja a román államfő által korábban felvetett javaslatot, miszerint közép- vagy kelet-európai személy kerüljön az Európai Unió vezetői közé.

Elemzők szerint maga Johannis pályázik egy ilyen pozícióra, miután idén lejár a második államfői mandátuma.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Weber szerint

Romániát egész Európában tisztelik, és „bámulatosnak” nevezte Klaus Johannis államfő tíz éven át tartó elnökségének eredményeit, amelyek közül a jogállamiságot, a korrupcióellenes harcot és a gazdasági sikereket emelte ki.

Várhatóan csütörtökön szavazza meg az EPP Ursula von der Leyent a pártcsalád csúcsjelöltjének.

Ennek kapcsán Csoma Botond, a néppárti RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszolnak arra emlékeztetett: az Európa Bizottság (EB) jelenlegi elnöke azt az álláspontot képviselte a kisebbségi jogokat szabályozni kívánó Minority SafePack kezdeményezés kapcsán, hogy az általa vezetett uniós intézménynek nem kell lépnie az ügyben. Az erdélyi politikus azt mondta:

Ursula von der Leyen megítélése ellentmondásos, de amennyiben a néppártiak többsége ismét bizalmat szavaz neki, az RMDSZ kis pártként képtelen azt megakadályozni.
Mint fogalmazott, tökéletesen megérti azokat az erdélyi magyarokat, akik körében nem túl népszerű az EB-elnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató