2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az EU nem tudja, honnan szerezzen pénzt az európai védelem megerősítésére

Az Európai Unió nem tudja, honnan szerezzen pénzt az európai védelem megerősítésére. Erről a Le Figaro című francia lap számolt be.

Az ukrajnai háború rávilágított az európai védelem gyengeségeire: drága felszerelések, elégtelen gyártási kapacitás és veszélyesen alacsony fegyverkészlet - írja a lap. Összességében az EU fegyveres erői az elmúlt három évtized elégtelen finanszírozása miatt nem megfelelőek a blokkot fenyegető fenyegetésekkel szemben. A kormányzati szerződésektől függő védelmi ipar is nehézségekkel küzd.

Természetesen az ágazat vállalatai növelték termelési kapacitásukat, de ez nem elég ahhoz, hogy kielégítsék mind Európa, mind Ukrajna igényeit, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba - hangsúlyozza a kiadvány.

Az iparág képtelen a szükséges mennyiségeket a megadott határidőn belül előállítani. Az Európai Bizottság által múlt kedden elfogadott védelmi ipari támogatási program a problémák megoldására hivatott. Célja elsősorban az, hogy az iparosokat termelési kapacitásuk növelésére ösztönözze.

"Paradigmaváltásra van szükség, és át kell térnünk a hadigazdaságra" - hangsúlyozza Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

Február végén az Európai Parlament jóváhagyta, hogy négy év alatt 50 milliárd eurós támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Szintén februárban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy az EU ígérete, miszerint egymillió lőszert juttat Ukrajnának, meggondolatlanság volt, mivel az országok közössége nem rendelkezik ekkora mennyiséggel.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató