2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Trump tarolt a szuperkedden

Donald Trump és Joe Biden is győzött az előzetes eredmények szerint a szuperkeddnek nevezett előválasztási napon, amikor az Egyesült Államok 15 államában döntöttek az elnökjelöltekről a pártok regisztrált választói.

A republikánusoknál Donald Trump egyetlen kivétellel mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért Nikki Haleyvel folytatott versenyben. Joe Biden hivatalban lévő elnök szintén egyetlen helyen szenvedett vereséget a demokrata párti előválasztásokon.

A republikánus előválasztáson Trump a vártnál fölényesebben győzött a keleti parti Virginia államban, ahol az előrejelzések esélyt mutattak Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó győzelmére. A szavazatok csaknem teljes összegzése szerint Trump végül a szavazatok 63, Haley pedig a 34 százalékát kapta meg.

Colorado államban Trump több mint 60 százalékos támogatottságot ért el Haleyvel szemben, aki a szavazatok mintegy harmadát szerezte meg.

Colorado államban hétfőig nem volt biztos, hogy a Trumpra leadott voksokat figyelembe lehet-e venni, ugyanis az állam legfelsőbb bírósága kizárta a volt elnököt az indulásból, és ezt a döntést a szövetségi Legfelsőbb Bíróság semmisítette meg.

Az ország nyugati részén fekvő Kalifornia, Alaszka és Utah államban tartott legtovább a szavazás, ezért az eredmények ezekről a helyekről később érkeznek. A többi államban, ahol szuperkeddi előválasztást tartottak, Donald Trump fölényes győzelmet ért el, így Alabama, Texas, Minnesota, Tennessee, Oklahoma, Észak-Karolina, Massachusetts és Maine államban.

Az egyetlen győzelmet az északkeleti Vermont államban érte el Nikki Haley, aki itt a voksok 50 százalékát kapta meg, szemben a Donald Trumpra leadott 46 százaléknyi szavazattal.

A keddi előválasztások eredményeként az előzetes összesítések szerint Donald Trump elnökjelölti delegáltjainak száma meghaladja az ezret. A végleges összegzést szerdán adják ki. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1215 delegálti szavazatra van szükség, ez jelent ugyanis abszolút többséget a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvencióján, amit július közepén rendeznek.

A demokrata előválasztáson Joe Biden is minden államban győzött, előzetes közlések szerint ugyanakkor alulmaradt kihívójával szemben az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni szigeten, Amerikai Szamoán tartott jelölőgyűlésen.

Ez volt a hivatalban lévő elnök első veresége a 2024-es előválasztások során.

A szokásjog alapján, amikor a hivatalban lévő elnök elindul az újraválasztásért, akkor vele szemben nem száll versenybe pártján belül esélyes jelölt. Ez így történt idén is, hiszen Joe Biden kihívója egy országosan kevéssé ismert kongresszusi képviselő, Dean Phillips és egy kaliforniai írónő, Marianne Williamson.

Figyelmeztetés ugyanakkor a hivatalban lévő elnök számára, hogy a demokrata választók között megjelent egy úgynevezett "el nem kötelezett" (noncommitted/uncommitted/no preference) szavazói csoport, amely egyetlen indulót sem támogat. Ez a csoport több államban is a demokrata választók több mint 10 százalékát tesz ki, de Minnesota államban az előválasztáson megjelent demokraták ötödét jelentette.

A gazdaság, a bűnözés és a határvédelem voltak a fő témái Donald Trump volt amerikai elnök győzelmi beszédének, amelyet a szuperkedd alkalmából tartott eredményváró partin mondott Mar-a-Lagóban.

Donald Trump volt amerikai elnök szerint szomorú volt az elmúlt időszak az Egyesült Államokban, Joe Biden pedig a „legrosszabb elnök” az ország történetében.

Támadta utódja gazdaságpolitikáját, az „országromboló” infláció tönkreteszi a középosztályt – mondta, hozzátéve, hogy az ő hivatali ideje alatt nem volt infláció.

Dicsérte Greg Abbott texasi kormányzó erőfeszítéseit, miközben az illegális migránsok „özönlenek Kaliforniába és Arizonába, mert ezek a kormányzók nem tesznek semmit”.

Határokra van szükségünk, és szabad és tisztességes választásokra, különben nincs országunk. Emberek milliói szállják meg az országunkat. Ez egy invázió. Ez a legrosszabb invázió. Valószínűleg még soha nem volt ehhez fogható. Szomorú látni, hogy mi történik a városainkkal. A városainkat elárasztja a migránsbűnözés, és ez a Biden-féle migránsbűnözés − mutatott rá a volt elnök, hozzátéve, hogy a migránsok a saját országukban nem mernék megtenni azt, amit az Egyesült Államokban megtesznek.

A világ rajtunk nevet − figyelmeztette hallgatóságát.

Szégyennek nevezte, hogy míg néhány éve az Egyesült Államok energiafüggetlen volt, most Venezuelától vásárol olajat.

Régebben a sajtó volt az ország rendfenntartója. Most már senki sem bízik bennük, és ezt a bizalmat vissza kell szereznünk − mondta a volt elnök.

Kiemelte, hogy az ő hivatali ideje alatt nem voltak háborúk, sikerült legyőzni az Iszlám Államot, megkötötték az Ábrahám-megállapodásokat és javultak az ország külkapcsolatai.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató