2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Donald Tusk megfejtette: "A szerdai varsói zavargásokat nem tüntető gazdák, hanem huligánok okozták"

Nem tiltakozó gazdák, hanem huligánok okozták a szerdai varsói zavargásokat – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök az újságíróknak, mielőtt Bukarestbe repült volna.



A tüntetők szokatlanul agresszívan viselkedtek a szerdai gazdák utcai tiltakozásakor. A miniszterelnöki hivatal közelében a tüntetők összecsapásokat provokáltak a rendőrökkel, gumiabroncsokat gyújtottak fel és égő tárgyakat dobáltak az épület felé - írta a lengyel sajtó.

A Szejm épülete közelében feltörték a macskaköves járdát, és kövekkel dobálták a rendőröket, több rendőr megsérült.

"Itt nincs mit kommentálni. Mindenki látta, hogy mi történt Varsóban. Voltak tiltakozó gazdák, voltak Szolidaritás-aktivisták, és voltak olyan személyek is, akik politikai vagy egyéb okokból megengedték a rendvédelmi szervek elleni erőszakos cselekményeket. Az események meglehetősen tipikus, szomorú, és egyesek, például a sérült rendőrök számára drámai. Nagyon gyakran így néznek ki a tüntetések, amelyekhez olyanok csatlakoznak, akiknek más céljaik vannak" - mondta Tusk.

Tisztázta, hogy a gazdákkal korábban tervezett szombati találkozója továbbra is a tervek szerint zajlik.

"Nem a huligánokkal fogok beszélni, hanem a gazdákkal. Azok, akik a tüntetés során megszegték a törvényt, akik ilyen drámai következményeket idéztek elő, mint a súlyosan megsérült rendőr, akit kővel dobtak meg, a törvény szerint felelősségre fognak vonni. Nem tekintem őket tiltakozó gazdáknak, csak törvényszegőknek" - mondta a miniszterelnök.



Lengyelországban február eleje óta zajlanak a gazdatüntetések. A tüntetők fő követelései közé tartozik, hogy állítsák le a mezőgazdasági termékek Ukrajnából Lengyelországba történő importját, és utasítsák el az EU környezetvédelmi terveit (az úgynevezett Green Deal-t), amely 2050-re a légkörbe történő nulla károsanyag-kibocsátás elérését irányozza elő.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató