2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Svédország NATO-tag lett

Majd másfél évig tartó huzavona után március 7-én Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett. Vagyis ha támatás éri őket, akkor azt a NATO többi tagja valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekinti.

A svédek még a 2022-ben, az Ukrajna elleni orosz invázió miatt nyújtotta be a csatlakozási kérelmét, de ezt Törökország és Magyarország jó ideig nem akarta jóváhagyni. Végül idén februárban elfogadtuk mi is a kérelmüket, Sulyok Tamás köztársasági elnök pedig szerdán írta alá a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti döntést, tehát az utolsó akadály is elhárult.

A Fehér Ház közölte, hogy Svédország erős demokrácia, nagy képességű hadsereggel, ami „osztja az értékeinket és a világról alkotott elképzeléseinket. Azzal, hogy Svédország NATO-szövetségesünk, az Egyesült Államok és szövetségeseink még nagyobb biztonságban lesznek”.

Svédország hosszadalmas NATO-csatlakozásának végére pont került, az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan is elismerte az új tagot – derült ki a külügyminisztérium közleményéből.

A tavaszi ülésszak első napján a magyar parlament elfogadta Svédország NATO-tagságának ratifikációját, amit Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden alá is írt.  A svéd és a magyar diplomaták ma adták le a szükséges dokumentumokat az Egyesült Államokban. Így 2024. március 7-től 

32 tagot számlál a szervezet.

A svéd zászló felvonását, azaz a csatlakozás formális kihirdetését március 11-én, hétfőn fogják megtartani a NATO brüsszeli központjában.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató