2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Videó: tankpárbajban maradt alul az amerikai Abrams egy orosz T-72-es harckocsival szemben

Az orosz hadsereg egy újabb Abrams harckocsit semmisített meg – közölte a RIA Novosztyival az Avgyejevka közelében feladatokat végrehajtó fegyveres erők egyik egységének parancsnoka.

 

“A harckocsipárbaj során egy T-72B3-as harckocsi legénysége az első lövéssel megsemmisítette a dicsért amerikai Abramsot”

– mondta a hírügynökségnek.

Az M1 Abrams az amerikai harckocsi, sorozatgyártása 1980-ban kezdődött. Az amerikai hadsereg és tengerészgyalogság, valamint Egyiptom, Ausztrália, Marokkó és néhány közel-keleti állam fegyveres erői is szolgálatban állnak vele. Az M1 Abrams az egyik legnehezebb harckocsi, harci súlya meghaladja a 62 tonnát. 120 milliméteres simacsövű löveggel van felszerelve. A harckocsinak csak az elején van szilárd páncélzata, erős motorja túlzott üzemanyag-fogyasztással és hőkibocsátással, a löveg kézi töltésű automatikus helyett, sebezhető segédmotorja és rendkívül magas az ára.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan két Abrams harckocsi megsemmisüléséről számolt be a különleges hadműveleti zónában. Az egyiket kamikaze drónok segítségével találták el. Az ilyen drónokat gyártó cég képviselője szerint a jármű közel került az orosz katonák állásaihoz, akik RPG-7-es gránátvetővel lőtték ki. Ezután két UAV-t használtak, és felgyújtották a megállított harckocsit.

Az első megsemmisített Abramsról a múlt héten számolt be Jan Gagin, a DNR vezetőjének, Gyenyisz Pusilinnak a tanácsadója.

Az USA 31 Abrams átadását ígérte a kijevi rezsimnek, a média tavaly szeptemberben számolt be a szállítások megkezdéséről. Ugyanakkor, mint a The Wall Street Journal írta, ukrán tisztviselők elismerték, hogy ezeknek a járműveknek nem lesznek képesek megváltoztatni a helyzetet a fronton.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának szállított Abrams harckocsik a többi nyugati felszereléshez hasonlóan égni fognak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató