2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A TASZ az amerikai baloldal pénzén épp a választások előtt szervezi vidéki turnéját

A hazai civil szervezetek kikérik maguknak, hogy ők beavatkoznának közvetlenül a magyar politikai életbe, állításuk szerint ők csak bizonyos értékek, a saját céljaik mentén foglalkoznak a közélettel. A magyar szuverenitás megsértéséről, szándékos külföldi beavatkozásról szó sincs.Az mégis érdekes, hogy a Társaság a Szabadságjogokért vidéki turnéját az Amerikai Külügyminisztérium által fenntartott Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) fizeti, amely szervezet eddig is az amerikai baloldal kedvelt külföldi beavatkozási csatornája volt világszerte.

A Társaság a Szabadságjogokért Soros György alapítványa, az Open Society Foundation által bőségesen támogatott szervezet, amely csak 2022-ben 113 millió forint támogatást kapott.

A TASZ néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy valahogy épp az önkormányzati választásokat megelőzően kezd vidéki turnéba.

Néhány nappal ezelőtt zajlott le a vidéki rendezvénysorozat pécsi állomásán „Az oktatási mozgalom segít megtanulnunk a demokráciát”, amely során Pankotai Lili és másik két tanártünetést szervező számolt be arról, hogy a tanártüntetések mögött a tüntető tanárok, diákok, szülök és civilek sok száz és ezer órás munkája húzódott meg. Ennyit a spontán felháborodásról.

A beszélgetés során azt próbálták meg átadni, kisfilmeken keresztül is a szervezők, hogyan szervezték meg magukat a tanártüntetés során, hogyan fejlesztik ezt a közösséget tudatosan és ezt a tudást kívánták átadni a vidéki kollégáknakis.

Hasonló előadás lesz Miskolcon is nemsokára. Szegeden pedig a magyar egészségügyről fogják elmondani a nem túl rózsás véleményüket a meghívott előadók. Pécsen pedig az otthonszülés jogát akarják egy elődás keretében hangsúlyozni.

Az amerikai külügy fizeti a számlát

Vagyis a TASZ vidéki fórumain valahogy épp az ellenzéki építkezést, és az ellenzék kedvelt témáit népszerűsítik.

Ami azonban felveti a külföldi beavatkozás veszélyét az az, hogy egy olyan szervezet finanszírozza az egészet, mint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID), amely dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket világszerte. Az USAID az amerikai baloldali Külügyminisztériumtól kapja a működéséhez szükséges forrásokat. Így még inkább felmerül a külföldi beavatkozás veszélye általa.

Korábban a Magyar Nemzet arról írt, hogy Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) újraindította a tevékenységét Magyarországon, ami egyet jelenthet azzal, hogy az amerikai baloldal nagyobb fokozatra kapcsolna a beavatkozás terén.

Az USAID vezetője tavaly február 11-én írta ki a Twitter-oldalára, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez.

Az Amnesty International Magyarország közel 20 ezer dollárt, azaz 7,5 millió forintot kapott egy 2019-ben indult kétéves oktatási programra, amelynek célja az volt, hogy növeljék a tudatos médiafogyasztást és az állampolgárok jogi ismereteit. A Magyar Helsinki Bizottság szintén kétéves időszakra hatmillió forintban részesült azért, hogy ösztönözze az ifjúság polgári részvételét és az egyéni szabadságjogok védelmét. A Budapest Pride-dal együttműködő Háttér Társaság 5,2 millió forinttámogatást kapott, hogy bemutassa az LMBTQ-közösség magyarországi helyzetének történelmi változását.

És most a TASZ-t is támogatják

A szervezetről épp a baloldali, Robert F. Kennedy Jr, mondta el, hogy azon keresztül avatkozik be másik országok belpolitikai viszonyaiba a hírhedt amerikai titkosszolgálat. „A CIA mára az újságírás egyik legnagyobb támogatója világszerte. A legnagyobb támogatást a USAID-en keresztül juttatják. Az Egyesült Államok a világ szinte minden országában pénzeli az újságírást. Birtokában vannak médiumok, és több ezer újságírónak állja a fizetését.”

Gulyás Márton is éppen most indul külföldi turnéra

És hát egészen véletlenül éppen most, a külföldi pénzekkel szintén erősen megtámogatott Gulyás Márton is vidéki turnéraindul. A napokban jár le a szavazási lehetőség, hogy hova várják a Partizán csapatát vidéken. Vajon most ki fizetheti most ezt?

Azért is merül fel a kérdés, mivel Gulyás 2022-ben is volt vidéki turnén, amelyet egy másik amerikai külügy által fizetett szervezet, a National Endowment for Democracyfinanszírozott. Gulyás arra a turnéra 98 ezer dollárt kapott a CIA meghosszabbított kezének nevezetett NGO-tól.

(Tűzfalcsoport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató