2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Ursula: Az európaiak döntik el, hogy ki és milyen feltételek mellett jöhet be Európába

Újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségébe Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt az Európai Néppárt (EPP), amely Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről csütörtökön.

A német politikus jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében leszögezte: Európa „még több pénzügyi és katonai segítséggel” mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges.

Másfelől szerinte többet kell költenie saját biztonságára, „gyorstöltőre kell csatlakoztatnia” védelmi kapacitásait és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni.

A zöld átállásról Von der Leyen mandátuma sikertörténeteként beszélt Bukarestben, másfelől elismerte: elfogadhatatlan, hogy a gazdákat a megnövekedett költségeik arra kényszerítsék, hogy önköltség alatti áron értékesítsék termékeiket, és – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – leszögezte:

az EPP mindig a gazdák mellett fog állni”.

Az újabb mandátumra pályázó bizottsági elnök azt ígérte: folytatódni fog a külső határok megerősítése, szerinte immár az európaiak és nem az embercsempészek és bűnszövetkezetetek döntik el, hogy ki és milyen feltételek mellett jöhet be Európába.

Ursula von der Leyen egyedül pályázott arra, hogy az EPP „vezető jelöltje” legyen. A titkos szavazáson 400 támogató, 89 elutasító szavazatot számoltak össze, tíz voks érvénytelen volt. A kongresszuson az 51 tagpárt és 27 társult szervezet 801 küldöttének biztosítottak szavazati jogot, a valós jelenlétről az EPP sajtószolgálata nem adott tájékoztatást az eseményen akkreditált újságíróknak.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató