2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A lengyel külügyminiszter szerint is NATO-katonákat kell küldeni Ukrajnába

A nyugati országok katonáinak Ukrajna területére küldése nem tekinthető elképzelhetetlennek – jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, akit a Rzeczpospolita című helyi lap idéz.

“A NATO-ERŐK JELENLÉTE UKRAJNÁBAN NEM ELKÉPZELHETETLEN” – ÁLLÍTOTTA.

Sikorski emellett felszólította a Nyugatot, hogy hajtson végre “kreatívan átgondolt és aszimmetrikus eszkalációt”. Hangsúlyozta azt is, hogy egyetért Emmanuel Macron francia elnök azon elképzelésével, hogy külföldi kontingenst küldjenek Ukrajnába. Sikorski azzal került a címlapokra korábban, hogy megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy felrobbantotta az Északi Áramlat gázvezetékeket.

Macron február végén azt mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország “ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de még nem született konszenzus.

Valamennyi francia párt vezetője elutasította, hogy támogassák az elnök álláspontját a kérdésben. Azzal vádolták Macront, hogy belerángatta az országot a háborúba szemrehányást tettek neki, amiért nem konzultált a nemzetgyűléssel.

A Kreml a francia elnök szavait kommentálva azt közölte, hogy egy ilyen fejlemény elkerülhetetlenül közvetlen katonai összecsapáshoz vezetne Oroszország és a NATO között. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő fontos új elemnek nevezte már önmagában azt a tényt, hogy “néhány kontingens Ukrajnába küldésének” lehetőségéről tárgyalnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató