2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Az amnesztiatörvény ellen tüntettek Madridban

A spanyol konzervatív Néppárt (PP), a jobboldali Vox párt és a Szocialista Párt egyes csoportjai is elutasítják a katalán vezetőknek közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt.

Több ezer ember tüntetett Madrid belvárosában szombaton az úgynevezett amnesztiatörvény miatt, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.

Az amnesztiatörvény miatt már többször tüntettek idén az országban, mert a spanyol konzervatív Néppárt (PP), a jobboldali Vox párt és a Szocialista Párt egyes csoportjai elutasítják azt.

Ami a Voxot illeti, nem lesz fegyverszünet vagy béke ezzel a kormánnyal

– mondta Santiago Abascal, a VOX párt elnöke a szombati madridi tüntetésen.

Az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) párt hetek óta tárgyal a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) egy amnesztiatörvényről, amely megszüntetné a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban.

A jogszabály első változatát január végén nem fogadta el a spanyol parlament alsóháza, épp az Együtt Katalóniáért képviselőinek elutasító szavazatai miatt, ugyanis a párt azt szerette volna elérni, hogy a függetlenségi törekvésekkel összefüggő, terrorcselekménynek minősített esetekben is járjon az amnesztia. A PSOE viszont ezt nem tette volna lehetővé azokban az ügyekben, ahol "nyilvánvalóan és közvetlen szándékkal súlyosan megsértették az emberi jogokat".

A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval. Pedro Sánchezt nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), amely a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabályt szabta támogatásának feltételéül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató