2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°15°

Erdogan: Ez számomra a végjáték

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy a március 31-re kitűzött helyhatósági választások lesz az utolsó számára – jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

Ez számomra a végjáték, a törvény által adott mandátum alapján ez az utolsó választásom – mondta Erdogan.

„Az eredmény egy örökség átadása lesz testvéreimnek, akik utánam jönnek”

– idézte őt az Anadolu. 

A The Jerusalem Post cikke szerint Erdogan a modern Törökország legsikeresebb politikusa, több mint két évtizede vezeti az országot. A 2002 óta több mint egy tucat választás győztese, 2023 májusában kiélezett választásokon öt évre újraválasztották.

A 2023-as választások voltak az elsők Erdogan több mint húsz éve tartó választásain, amikor második kört kellett tartani, ugyanis az elsőben egyik jelölt sem érte el az 50 százalékos többséget. A regnáló elnök ellen egy hatpárti összefogás jött létre, amely ugyan leváltani nem tudta a rendszert, de sokkal jobban megszorongatta Kemal Kilicdaroglu elnökjelölttel az élen. 

Az ellenzék győzelméhez amúgy is csoda kellett volna, főleg, hogy az első fordulóban legkevesebb szavazatot gyűjtő szélsőjobboldali Sinan Ogan szavazói is inkább Erdogan pártjához húztak a második fordulóban, ez pedig több millió plusz voksot jelentett a regnáló elnöknek. Illetve a kampányában kihangsúlyozott erőskezű vezetés szimpatikusabb volt a választóknak, mint az ideológiai ellentétek miatt többfelé is húzó, szedett-vedett ellenzék. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató