2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Ferenc pápa: Ukrajnának össze kell szednie a bátorságát, hogy tárgyalni kezdjen Oroszországgal

A Szentatya akár közvetíteni is kész a felek között.

Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy Ukrajnának össze kell szednie a bátorságát, és tárgyalnia kellene az Oroszországgal folytatott háború befejezéséről. 

A pápa a svájci RSI műsorszolgáltatónak adott interjúban nyilatkozott erről, az interjú egésze március 20-án kerül majd adásba – írta a Reuters.

Az interjúban Ferenc pápát arról kérdezték, hogy mi az álláspontja a vitában azok között, akik szerint Ukrajnának fel kellene adnia a harcot, mivel nem tudta visszaverni az orosz erőket, és akik úgy vélik, ezt nem teheti meg Ukrajna, mivel ezzel legitimálná Oroszország akcióit.

A pápa válaszában a következőket mondta:  

„Úgy gondolom, hogy az a legerősebb, aki áttekinti a helyzetet, gondol az emberekre, és van bátorsága a fehér zászlóhoz, és tárgyal”

– mondta, jelezve, hogy a tárgyalásokra a nemzetközi hatalmak segítségével kell sort keríteni.

A tárgyalni szó bátor szó. Amikor látod, hogy vereséget szenvedtél, hogy a dolgok nem mennek jól, akkor bátornak kell lenned, hogy tárgyalj” – mondta Ferenc pápa.

„Lehet szégyenkezni – folytatta – de hány halottja lesz ennek [a háborúnak]? [Időben kell] tárgyalni, találni egy országot, amely közvetítő lehet” –fogalmazott Ferenc pápa, Törökországot említve a lehetséges közvetítők között. „Ne szégyelljetek tárgyalni, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e közvetíteni, a Szentatya azt mondta:

Itt vagyok.

Az interjú egy másik részében az Izrael és a Hamász közötti háborúról szólva a pápa azt mondta: „A tárgyalás soha nem jelent megadást”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató