2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Háromszázezernél is több vármegye- és országbérletet adtak el egy hét alatt

Az új tarifa- és kedvezményrendszer szerinti értékesítés március elsejei elindítása óta az első héten már több mint háromszázezret váltottak a vármegye- és országbérletekből, és több mint húszezer darabot ezek napijegyváltozataiból. A nagy érdeklődést az is bizonyítja, hogy a hó eleji, a szokásosnál intenzívebb bérletvásárlási időszak adatai alapján március 1-–7-ig 37 százalékkal ugrott meg az értékesítés a februári azonos időszak adataival összevetve, közölte a MÁV.

Már az első héten beváltotta a hozzá fűzött reményeket az új tarifarendszer, az eladott bérletek száma februárhoz képest csaknem 40 százalékkal nőtt. A MÁV szerint az eddigi visszajelzések alapján arról sokan hallottak, hogy a Pest vármegyebérlet immár Budapesten belül is használható, ám még mindig nem hiszik el – közölte a MÁV közleménye alapján a Világgazdaság.

A MÁV–Volán-csoport február 21-én indította el az Újtarifa.hu weboldalt, amelyet két hét alatt már közel kétszázezren látogattak meg. Itt grafikus és térképes ismertetők, valamint gyakran ismételt kérdésekre (GYIK) adott válaszok segítségével látjuk el részletes információkkal a közösségi közlekedést választókat.

Az új rendszerben megmaradt kétfajta bérletből, azaz a vármegye- és országbérletekből 315 ezret váltottak utasok, ezek kétharmadát teszik ki a vármegyei változatok.

A vármegye- és országbérletekből a tavaly májusi bevezetésük óta összességében már több mint 5,6 millió fogyott.

A teljesen új napijegyváltozatokból (Magyarország24 és Vármegye24) a húszezret közelítik az eladások. A vármegyebérleteket tekintve az – immár a BKK járatain is elfogadott – Pest vármegyei bérlet okozta a növekedést, valamint a napijegynél is a Pest vármegyei változat vezet. Az elmúlt héten értékesített vármegye- és országbérletek négyötödét a MÁV–Volán-csoport pénztáraiban, automatáinál, illetve online felületein (Elvira, MÁV-app) vették.

A kutyaországbérlet kiemelkedően kedvező árát jól mutatja, hogy hét nap alatt már majdnem annyit, mintegy háromszázat váltottak, mint tavaly egész évben összesen – közölte a vállalat.

Az 1890 forintba kerülő bérlet havi négy utazás esetén már olcsóbb, mint alkalmanként jegyet váltani a négylábú házi kedvenceknek.
Kerékpár-országbérletből ez idáig több mint hétszázat váltottak. Fontos tudni, hogy a kerékpár- és kutyabérletek pénztárakon, automatákon kívül a MÁV-appból válthatók meg, az Elvira felületén egyelőre – technikai okokból – nem lehet megvásárolni.

Aki ezt kiváltja akár fővárosiként, akár agglomerációban vagy vidéken élőként, márciustól már nemcsak a vonatokkal, helyközi buszokkal utazhat Budapestre, hanem a HÉV-eket és – minimális kivétellel – a BKK járatait is korlátlanul igénybe veheti egyetlen bérlettel (országbérlet vagy Pest vármegyebérlet)

– közölték.

A Magyarország24 és a Vármegye24 napijegy viszont nem érvényes a BKK járatain.

Az elővárosban a választás szabadságát kínálja a Pest vármegyebérlet, mert az utasok felszállhatnak pl. Dunaharasztiban a Volánbuszra vagy a HÉV-re, és anélkül, hogy újabb jegyet kellene venniük, a fővárosban is felszállhatnak szinte minden helyi járatra is. Ha egy hónapban valaki csak egyszer vagy kétszer közösségi közlekedéssel Budapesten kívülre megy, akkor már megéri Pest vármegyebérletet váltania.

Az új napijegyek, amelyek kizárólag a helyközi közlekedésben használhatók, akár alkalomszerű kirándulásokra, utazásokra is egyszerű megoldást hoztak, jelzi a MÁV.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató