2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Honfoglalás kori temetőt találhattak a Tisza-tónál

Honfoglalás kori temetőt találhattak a Tisza-tó térségében végzett mikroregionális kutatóprojekt keretében – írja az MTI a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Nemzeti Régészeti Intézetének pénteki közleménye alapján.

A többéves, nagyszabású kutatási program 2024-es évada, amely már az első napon egy eddig nem ismert, a honfoglalás korában és az Árpád-korban is lakott lelőhely felfedezését eredményezte.

A kutatók fémkeresőkkel számos leletre is bukkantak, köztük a honfoglalás korára datálható veretekre, nyílhegyekre, valamint egy jellegzetes baltaszerű fegyverre, úgynevezett fokosra.

Ezen leletek alapján feltételezhető, hogy egy honfoglalás kori temetőt is rejthet a vizsgált terület, amelynek pontos igazolására további kutatásokat indít az intézet.

A felfedezett tárgyak kiértékelése alapján a helyet a bronzkortól a császárkoron át a honfoglalás időszakában és a középkorban is lakott volt. Reményeik szerint a későbbi korok talajmunkái, valamint a mezőgazdasági művelés nem tette teljesen tönkre az itt megbújó emlékeket, bár az látszik, hogy a szántott rétegből kiemelt fémleleteket megbolygatták.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató