2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

New York Times: egyre frusztráltabb a Pentagon Ukrajna miatt, Zelenszkijre is haragudnak

Nem tetszik az amerikaiaknak az ukrán elnök stratégiája.

Két éve tart immár az orosz-ukrán háború, és ez idő alatt megkopott a felhőtlen viszony az Egyesült Államok és Ukrajna között, ami a két fél közti frusztrációnak ad teret – írja a New York Times. S hogy ezt mi okozza? A legfőbb ok: az eltérő elképzelések.

A Pentagon és az amerikai katonai szakértők (ideértve Lloyd Austin védelmi minisztert) véleménye szerint Ukrajnának egy nagy csatában kellene összpontosítania minden erejét, hogy visszaverje az oroszokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban felaprózza a haderőt, és stratégiai szempontból értéktelen városok visszaszerzését/védelmét helyezi fókuszba. Ennek legfrissebb példája az amerikaiak szerint Avgyijivka, amely a múlt hónapban esett el, és amelyet túl hosszan és túl nagy árat fizetve próbáltak megtartani az ukránok.

A New York Times forrásai azt állították, hogy az Avgyijivkában történtek miatt 

az amerikaiak frusztráltsági szintje magas volt az ukránokkal, különösen Zelenszkij úrral és a politikai vezetéssel szemben.

Ukrajna pedig a maga részéről „egyre inkább elkeseredett amiatt, hogy az amerikai politikai bénultság a fronton lévő csapatok lőszerhiányához vezetett” – áll a jelentésben.

Az ukránok „gyakran panaszkodtak arra is, hogy a Biden-kormányzat lassan hagyja jóvá a fejlett fegyverrendszereket, amelyek átléphetik az oroszok által vélt vörös vonalakat, a vadászgépektől a nagy hatótávolságú rakétákig” – tette hozzá a lap.

A New York Times azonban hangsúlyozta, hogy a nézeteltérések ellenére „az elkötelezettség továbbra is szilárd Washington és Kijev között, mivel mindkét félnek szüksége van a másikra”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató