2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Fél órára mindkét pilóta elaludt egy indonéz utasszállító gépen

Elég szerencsésnek mondhatják magukat a indonéziai Batik Air egyik januári, Kendari és Dzsakarta közötti helyi járatának utasai, hogy szerencsésen földet értek. Ugyanis úgy repültek legalább 28 percet, hogy közben szó szerint mindenki elaludt a kormánynál: a gép kapitánya és a másodpilóta is elszundított egy szűk fél órára, egyszerre.

A Business Insider cikke szerint az indonéz közlekedés-biztonsági hatóság jelentéséből derült ki, hogy 28 percig senki nem vezette a gépet. A kapitány a jelentés szerint jelezte a másodpilótának, hogy fáradt, ezért amikor a gép elérte a 10 kilométeres repülési magasságot, úgy 45 percre a segédjére bízta a gépet. Amikor felébredt, megkérdezte a másodpilótát, hogy ő nem akar-e kicsit aludni, de amikor az jelezte, hogy köszöni, jól van, a kapitány visszaaludt. Úgy fél óra múlva pedig arra ébredt, hogy a másodpilóta is alszik, a gép pedig letért a kijelölt útjáról.

Szerencsére sikerült irányba állítani a gépet és biztonságosan leszállni az indonéz fővárosban. A járat 153 utasa valószínűleg nem is érzékelt semmit az egészből. A légi irányítóknak pedig, akik csodálkoztak, miért nem válaszolt nekik senki a gépről, a pilóták azt mondták, valami kommunikációs zavart tapasztaltak. Ami persze igaz, de az irányítók ezt hallva talán nem arra gondoltak, hogy a zavar az volt, hogy egyik pilóta sem beszél álmában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató