2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Vitalij Klicsko kritizálta az ukrán kormányt: "Minden döntést egy személy hoz”

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko őszintén vallott arról, hogy a kapcsolatuk Volodimir Zelenszkij elnökkel nem problémamentes. Az egykori nehézsúlyú profi ökölvívó úgy gondolja, hogy Ukrajna vezetése egyre tekintélyelvűbb.

Klicsko a Deutsche Wellének adott interjút. A beszélgetés során az interjú készítője emlékeztette Kijev polgármesterét arra, hogy 2023 decemberében már nyilatkozott arról, hogy attól tart, Ukrajna hamarosan nem sokban fog különbözni Oroszországtól, ha minden egyetlen ember szeszélyétől függ.

„Azért küzdünk, hogy Ukrajna európai állammá váljon. Nagyon fontos, hogy az eddig kiharcolt demokratikus értékeinket a háború alatt is megőrizzük. Semmilyen körülmények között nem szabad a központosítás útjára lépnünk. Nem engedhetjük, hogy az államhatalom minden intézménye ugyanazoknál a személyeknél összpontosuljon. Van néhány kérdéses terület, az biztos. Ám szeretném, ha a szavaimat konstruktív javaslatnak vennék, nem pedig kritikának!”– kezdte Vitalij Klicsko, majd arról faggatták, hogy a tanácsa Zelenszkij elnöknek szól-e.

Ma a teljes államhatalom központosított, és minden döntést egy személy hoz

– reagált Kijev polgármestere.

Klicsko megszólalt abban az ügyben is, hogy az ukrán parlament ideiglenes különbizottságot hozott létre, hogy megvizsgálja a kijevi hatóságok hatékonyságát. A polgármester szerint vannak, akiknek nem tetszik, hogy ő áll Kijev élén, és mindent megtennének azért, hogy ez ne így legyen.

Majd arról is beszélt, hogy az elnöki hivatalra gondol-e: „Sajnos meg vagyok róla győződve, hogy nálunk jelenleg semmi sem történhet az elnöki hivatallal való egyeztetés nélkül. Itt nyilvánvalóan ők adták ki a feladatot.”

Habár Klicsko bírálta az ukrán kormányt, mégsem gondolja azt, hogy megfelelő az időpont arra, hogy választásokat tartsanak.

A politikus szerint Zelenszkijnek kell maradnia az elnöknek a háború végéig.

„Annyi biztos, hogy most nem alkalmas az időpont a választások megtartására. Jelenleg kilencmillió ukrán él külföldön, és nagyjából ugyanennyi állampolgár kényszerült elhagyni a lakóhelyét az országon belül. Több mint egymillióan viselnek katonai egyenruhát, hogy védjék a hazánkat. Hogyan vehetnénk számításba az ő szavazataikat? Miközben hatalmas külső kihívással nézünk szembe, egy esetleges belső politikai harc az egész országot romba döntheti. Van, aki kedveli Zelenszkijt, van, aki nem. Az viszont elvitathatatlan, hogy Ukrajna elnökeként nagyon fontos tisztséget tölt be. Ezt a pozíciót a háború végéig mindenképpen meg kell tartania. Véleményem szerint csak ezután jöhet szóba parlamenti, elnöki és mindenféle más választás Ukrajnában”– részletezte Klicsko, miért gondolja úgy, hogy új elnöknek nincs helye Ukrajnában jelenleg.

Kijev polgármesterétől azt is megkérdezték, hogy ő maga elindulna-e a választásokon, ám ő úgy gondolja, hogy most hiba lenne terveket szőni, hiszen az ország a túlélésért küzd. Azonban erre a kérdésre örömmel fog felelni, amikor a háború véget ér.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató