2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kegyelembotrány: 325 ezer választó hagyta el Orbánékat

Másfél debrecennyi szavazót veszített az elmúlt hónapban a Fidesz–KDNP főleg a kegyelembotrány miatt, de a kormánypártok népszerűségvesztéséből az ellenzék megint nem tudott profitálni – derült ki a Republikon méréséből.

Erősen megtépázta a Fidesz–KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány, egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott Orbánékat, viszont az ellenzék ebből a válságból sem tudott politikai tőkét kovácsolni, egyedül a Momentum erősödött kicsit – derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex közölt. 

A február hónapot a kegyelembotrány és annak politikai hatásai – így például az államfőcsere – uralta, ám a jelek szerint a vezéráldozatok sem voltak elegendőek a teljes kármentéshez a kormánypárti oldalon. Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz–KDNP népszerűsége a pártválasztók körében, azaz több mint 325 ezer szavazó hagyta ott őket. 

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna. Ez több mint kétéves negatív csúcs, ráadásul tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz

egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében, bár még hibahatáron belül, de 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége januárhoz képest, ez is évek óta nem látott mélypontot jelent. Az ellenzék mégsem tudott profitálni a Fidesz–KDNP jelentős visszaeséséből. A legtöbb ellenzéki pártnak egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után. 

A DK támogatottsága a teljes népességben 12 százalék, tavaly augusztus óta nem tudnak elmozdulni innen. A pártválasztók körében még csökkent is a népszerűségük, két százalékponttal (19-ről 17-re). A számokból úgy tűnik, egyedül a Momentum tudott profitálni a kegyelmi botrányból: a teljes népességben 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött a párt. 

A Mi Hazánk Mozgalom változatlanul 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében. A teljes népességben 6 százalékon áll a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. A pártválasztók között változatlanul 8 százalék a XII. kerületi polgármester-jelöltségtől vasárnap visszalépő, majd este a párttárselnökségről is lemondó Kovács Gergőék támogatottsága. 

Az MSZP 3 és 5 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében. Az LMP népszerűsége a teljes népességben 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál 4 százalékon maradt. A Jobbik a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. Nem mozdult a Párbeszéd: a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna rájuk. 

Ahogy arról a hvg.hu is írt, a kegyelembotrány nemcsak megrázta a Fidesz–KDNP-t, úgy tűnik, ezzel még nincs is vége az ügynek. A Publicus Intézet felmérése szerint ugyanis az emberek 63 százaléka szerint nincs még lezárva a kegyelmi ügy, és úgy gondolják, szükséges lenne további felelősöket megnevezni. Sőt, még a fideszesek 40 százaléka is így nyilatkozott.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató