2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A litván vámhatóság lefoglalta az első orosz rendszámú autót

 A litván vámhatóság közölte, hogy lefoglalták az első orosz rendszámú autót, amelyet egy moldovai állampolgár vezetett.
„Tegnap, március 11-én a Medininkai közúti ellenőrző ponton a vámosok feltartóztattak egy, az Orosz Föderáció rendszámával ellátott autót”
– áll a kiadványban.
 
A vámhatóság tájékoztatása szerint egy orosz Audi Q7-esről van szó, a sofőr moldovai állampolgár volt, aki Fehéroroszországba akart utazni.
 
"Adminisztratív szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak fel az Audi Q7 sofőrjével szemben, aki azt állította, hogy semmit sem tudott a bevezetett korlátozásokról. A 41 690 euró értékű autót lefoglalták" - zárták a vámosok.

A litván hatóságok arra utasították az orosz rendszámú autókat vezető sofőröket, hogy vagy regisztráljanak át litván autókra, vagy hagyják el az országot. A határidő március 11-én járt le. Most az ilyen autósokat törvénysértőnek tekintik - a közigazgatási szabálysértési törvény 515. cikke pénzbírságot és az autó elkobzását írja elő.
 
Kivételt képeznek a kalinyingrádi régióba és onnan átmenő járművek. Erre 24 óra van, és a tulajdonosnak az autóban kell lennie, különben nem engedik be a járművet az országba.
 
Az orosz külügyminisztérium közölte a RIA Novosztyival, hogy a vilniusi döntést durva állami szintű rablásnak tekintik , amelyet Moszkva nem hagy válasz nélkül.
 
Litvánia és Lettország mellett Észtországban , Litvániában , Finnországban , Lengyelországban , Norvégiában , Bulgáriában és Németországban van érvényben az orosz rendszámú autók behajtási tilalma.
 
 
Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató