2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Ártatlannak vallja magát az oslói melegbárban történt halálos lövöldözés feltételezett elkövetője

Ártatlannak vallotta magát az oslói melegbárban történt halálos lövöldözés feltételezett elkövetője bírósági perének első, keddi tárgyalásán.

A közismert oslói melegbárban, a London Pubban és egy közeli bárban elkövetett fegyveres támadás során két ember életét vesztette és kilenc ember megsebesült. A 44 éves, iráni születésű támadó, a norvég állampolgárságú Zaniar Matapour a rendőri jelentések szerint mentális problémákkal küszködő radikalizálódott iszlamista. A norvég hatóságok súlyos terrorcselekmény és gyilkosság miatt kezdeményezték büntetőjogi felelősségre vonását.
 
A férfit a mulatozók tartóztatták fel a támadás után pár perccel, azonban a rendőrségi kihallgatások alatt hallgatásba burkolózott. A bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek vallja-e magát, nemmel válaszolt, és kérdőre vonta a bíróságot, hogy miért a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt tartják a pert. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a keresztény ünnepek alatt nem ülésezett a bíróság.

A vádirat szerint Matapour hajnali 1.13-kor kezdett lövöldözni, miután nyilvánosan hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Két fegyverrel is tüzelt az épületen belül és kívül tartózkodókra. Ha bűnösnek találják, akár 30 év börtönt is kiszabhatnak rá. Amennyiben kimondják, hogy veszélyt jelent a társadalomra nézve, határozatlan ideig rács mögött tarthatják.
 
A bíróságnak először azt kell eldöntenie, hogy a támadás idején Matapour józan ítélőképességének birtokában volt vagy olyan súlyos mentális problémákkal küszködött, amelyek következtében nem vonható büntetőjogi felelősségre. Utóbbi esetben pszichiátriai intézetbe küldhetik. Egy 2023-ban készült független jelentésből kiderült, hogy a norvég biztonsági rendőrség (PST) megakadályozhatta volna a lövöldözést, ha időben reagáltak volna egy külföldi hírszerző ügynökségtől kapott figyelmeztetésre. A tárgyalás a tervek szerint május közepéig tart.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató