2024. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Az AP újságírója elismerte, hogy Korányiék őt is bombázták az ominózus e-mailekkel

Az A4D aktivistája a legsúlyosabb állításokat a CNN-ről és az NBC News-ról tette.

Justin Spike, az AP hírügynökség újságírója a Mandiner kérdésére elismerte, hogy Eric Koch, a Soros-pénzekkel kistafírozott Action for Democracy aktivistája olyan e-mailekkel bombázta, amelyekben arról győzködte, hogy kormánykritikus éllel tudósítson Magyarországról. Bár Koch egy minap nyilvánosságra került videón elárulta, hogy mintegy 1500 újságírót igyekezett befolyásolni, az érintett, tucatnyi nemzetközi orgánum nem reagált nyilvánosan a leleplező kijelentésekre.

"Bár jó néhány levelezőlista jellegű e-mailt kaptam a nevezett személytől, nem válaszoltam ezekre és nem is léptem kapcsolatba vele vagy a szervezetével"

– fogalmazott Spike.

Noha tagadta, hogy engedett volna a nyomásgyakorlásnak, figyelemreméltó, hogy mégis számos olyan cikket jegyez szerzőként, amelyekben Orbán Viktort és kabinetjét antidemokratikusnak, gyengének, elszigeteltnek, valamint Putyin-barátnak állítja be.

Eric Koch a legsúlyosabb állításait az NBC News-zal és a CNN-nel kapcsolatban fogalmazta meg. Arról számolt be ugyanis, hogy utóbbi politikai igazgatójának, David Chaliannak folyamatosan „duruzsolt a fülébe”, hogy az A4D-nek tetsző módon tematizálják a magyar közéletet, s az NBC News elnökét is ugyanezért nyaggatta rendszeresen.

A lobbizás meg is hozhatta a kívánt eredményeket, hiszen a 2022-es választások idején mindkét televízióban jó néhány olyan anyag jelent meg, amelyek kedvezőtlen színben mutatták be Magyarországot. Az NBC News kapcsán Koch is elégedetten megjegyezte, hogy a televízió „komolyan hozta is a témát”.

Sokatmondó: amellett, hogy sem Chalian, sem pedig Noah Oppenheim – aki 2017 és 2023 között volt az NBC News elnöke – nem válaszolt a lap megkeresésére, a televíziók más módon – például nyilvános közleményben – sem próbálták cáfolni Koch szavait, és megnyugtatni a közvéleményt. Hasonló kérdésekkel keresték Benjamin Novakot, a The New York Times újságíróját is, ám onnan sem érkezett reakció.

Az említett, X-re feltöltött videóban Eric Koch számos további olyan médiumot említett, amelyet igyekeztek befolyásolni.

A felsoroltakon kívül az AFP hírügynökségnél, a The Washington Postnál, valamint a Bloombergnél is azt kívánták elérni, hogy negatív tónusban tudósítsanak hazánkról. 

Elmondása szerint a szerkesztőségek alsóbb szintjeit is megpróbálták elérni ugyanebből a célól: összesen mintegy 1500 újságírónak küldték ki az A4D szempontjait sulykoló direktívákat. 

Egy másik, korábban nyilvánosságra hozott felvételen pedig arról beszélt Koch, hogy Orbán Viktornak az USA-ban történő személyes lejáratása is kiemelt szempont volt számukra, s ezt elérendő például a Yahoo Newsra írattak cikket egy fehér házi tudósítóval.

Az A4D a média manipulációján túlmenően is megpróbálta alakítani különböző szuverén országok belpolitikai folyamatait. Lengyelországban például a demokrata párti amerikai adminisztrációig érő kapcsolatrendszerüket felhasználva dolgoztak a PiS-kormányzat megbuktatásán, hazánk esetében pedig a brüsszeli összeköttetéseiken keresztül lobbiztak azért, hogy az ország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője – aki korábban Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt – a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzattal közösen előszobázott azért, hogy az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával gyakoroljon nyomást a kabinetre.

Az Action for Democracy-féle aknamunkának a magyar szuverenitást legdurvábban sértő lába az volt, hogy

közvetlenül finanszírozták az ellenzék 2022-es választási kampányát mintegy 3 milliárd forinttal. 

Az A4D több prominense is elismerte, hogy guruló dollárok elsősorban Soros Györgytől származtak. Emlékezetes: a 2022-es országgyűlési képviselőválasztás külföldi befolyásolásának körülményeit feltáró titkosszolgálati jelentés megállapította, hogy az Action for Democracyn, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, s a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

A beavatkozási kísérlet jelentette nemzetbiztonsági kockázat miatt, a hasonló esetek megelőzésére az Országgyűlés fideszes többsége múlt év végén megszavazta a szuverenitásvédelmi törvényt, s ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt is. Február 1-től pedig működésbe lépett az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal is, amely arra készül, hogy alaposan átvizsgálja az Action for Democracy-ról a MagaBabe-en megjelent teljes videóanyagot.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató