2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Nyugalmazott francia tábornok: A hadseregünk legfeljebb három napig tudna tartani egy frontszakaszt Ukrajnában

Élesen kikelt Emmanuel Macron francia elnök ukrajnai háborús politikája ellen André Coustou nyugalmazott tábornok, azt ajánlva a köztársasági elnöknek: bizonyítsa személyesen a fronton katonai képzettségét, ambícióit. A hirado.hu nemzetközi források alapján összehasonlította az orosz és a francia haderő képességeit egy feltételezett katonai konfliktus esetén.


 
Menjen ki Macron személyesen az ukrán frontra, ahogy azt Napóleon tette az arcolei hídi csatájában, ha már annyira harcolni szeretne! – többek között erről beszélt az ukrajnai háború kapcsán André Coustou nyugalmazott tábornok, aki a francia Sud Radio vendége volt.

Coustou, aki jelenleg a Place d’armes, a hadsereg társadalmi kapcsolatait erősítő civil szervezet tiszteletbeli elnöke, Franciaország-szerte arról ismert, hogy szívén viseli a fegyveres erők társadalmi elfogadottságát, a haderő hagyományainak és a hadsereg magas szintű erkölcsiségének megőrzését.

Emlékezetes levél a francia katonáktól

A Párizsban és Dél-Franciaországban fogható konzervatív Sud Radio, amely bevándorlásellenes és a francia nemzeti identitás melletti kiállása okán rendszeres támadások alatt áll, kiemelten foglalkozik az ukrajnai konfliktussal.

Macron harcias kijelentései óta a közvéleményt még inkább érdekli,

milyen esélyekkel vágna bele a francia hadsereg egy közvetlen katonai konfliktusba Oroszországgal, amelyre Napóleon kora óta nem volt példa.

Coustou 2021 tavaszán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyugalmazott tiszttársaival több alkalommal is nagy figyelmet felkeltő, a franciaországi iszlamizmus veszélyeire figyelmeztető leveleket tettek közzé.

Az egyik levélben, melyet később 150 ezren írtak alá (közöttük számos aktív katona is), Coustou aláhúzta:

miközben francia katonák Afrikában az életüket adják az iszlamizmus elleni fegyveres küzdelemben, Franciaország kompromisszumokat köt ezzel a szélsőséges vallási ideológiával.

Miután Franciaország sorra veszítette el a katonai ellenőrzést volt gyarmatain, Afrikában (Maliban, Nigerben, Burkina Fasóban stb.), a közvéleményt erősen foglalkoztatja, mennyiben megalapozott Macron kudarcsorozat utáni „kardcsörtetése”.

A Valeurs Actuelles című lap cikkére – amely ismertette, hogy Stéphane Séjourné külügyminiszter sürgeti az Oroszország elleni gyors katonai fellépést – az olvasók meglehetősen gúnyos hangnemben reagáltak kommentjeikben. „Séjourné mutasson példát azzal, hogy fegyvert ragad az oroszok ellen. Csak bla-bla-bla… Lőtt már valaha fegyverrel?” – tette fel a kérdést az egyik olvasó. Egy másik hozzászóló a korábban Maliban, lázadó törzsek ellen harcoló francia katonák bevetésének ötletén döbbent meg: „Nem tudom, mire játszik a mi háborúskodó elnökünk és csatlósai, de Oroszország nem egy dzsihadista csoport a sivatagban!”

Magyar tábornok állt szembe Bonapartéval

Erre utalva javasolta Coustou, hogy az államfő vonuljon személyesen a frontra, hiszen a később Oroszország ellen hadba vonuló Bonaparte Napóleon először a harctéren, az arcolei hídi csatában bizonyította rátermettségét.

A Coustou által idézett történelmi példa magyar vonatkozással is bír: a háromnapos ütközetben, amely Bonaparte tábornok itáliai hadjáratának egyik nagy jelentőségű csatája volt, s amellyel elvágta az osztrák seregek visszavonulásának útját az észak-itáliai Arcole mellett, a Napóleonnal szemben álló császári hadtest parancsnoka az Erdélyből származó báró borbereki Alvinczi József császári magyar tábornok volt.

Alvinczi a hídért folytatott csata előtt két alkalommal is legyőzte Napóleont az itáliai hadszíntéren.

Három napig bírnák?

A francia haderő jelenlegi esélyeit felvázolva Coustou kijelentette: a Nyugat-Európa egyik legerősebb haderejének tartott francia hadsereg

jó, ha három napig tudna tartani egy 80 kilométeres frontszakaszt.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató