2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Ukrajna behívatja a Vatikán nagykövetét a pápa kijelentése miatt

A pápa azt mondta, hogy Ukrajnának „bátran fel kellene emelnie a fehér zászlót” Oroszországgal szemben.

Ukrajna behívatja a Vatikán nagykövetét, Visvaldas Kulbokas érseket, miután Ferenc pápa azt mondta, „az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – írja a BBC.

Egy vatikáni szóvivő később azt mondta, hogy a pápa a harcok tárgyalás útján történő leállításáról beszélt, nem pedig a kapitulációról. Ennek ellenére Ukrajna erősen hangoztatja nemtetszését.

A külügyminisztérium Kulbokas érsek beidézésével kapcsolatos közleményében megjegyezte, hogy „az erősek jogát legalizáló és őket (Oroszországot) a nemzetközi jog normáinak további figyelmen kívül hagyására bátorító felhívások helyett a Szentszék vezetőjétől elvárható lenne, hogy jeleket küldjön a világközösségnek arról, hogy azonnal össze kell fogni a jónak a rossz felett aratott győzelméért, valamint a támadóhoz, nem pedig az áldozathoz intézett felhívásokat”.

Ukrajna igyekezett eloszlatni minden olyan feltételezést, hogy megadná magát Oroszország előtt – írja a BBC. 

„Ez a maximális koncentráció időszaka, azt akarjuk, hogy Ukrajna legyen az, aki meghatározza ennek a háborúnak az igazságos végét” – mondta Zelenszkij hétfői esti beszédében. „Kibírjuk. Győznünk kell” – tette hozzá.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató