2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon24°15°

Az Európai Bizottság újabb eljárást indított Magyarország ellen

Az Európai Bizottság a lombikklinikákra vonatkozó szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

„Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen amiatt, hogy az orvosilag asszisztált reprodukcióra vonatkozó magyar jogszabályok sértik a letelepedés szabadságát” – olvasható a Bizottság honlapján.

A közleményben kifejtették: „A Bizottság felszólító levél kibocsátásával kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amiért a magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. A magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplők számára kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette”.

A Bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét. A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. A Bizottság megítélése szerint az említett korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal

– fogalmaztak a közleményben, hozzátéve: „A Bizottság ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak, a magyar kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ennek hiányában a Bizottság – a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként – indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató