2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Elbukná az ukrán elnökválasztást Volodimir Zelenszkij

Egy friss felmérés meglehetősen érdekes fényt vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottságára.

Ha megtartanák az elnökválasztást Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csúfos vereséget szenvedne, ez derül ki a Társadalom- és Piackutatási Központ (CSMR) felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők Zelenszkij által elbocsátott volt főparancsnoka, jelenleg Kijev londoni megbízottja győzedelmeskedne Volodimir Zelenszkij felett – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

Mint ismert, erre most nem kerül sor, mert az eredetileg március 31-re tervezett következő választásokat az orosz–ukrán háborúra hivatkozva elhalasztották.

A CSMR által a „censor.net” portál megbízásából készített felmérés meglehetősen érdekes fényt vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra. Az eredmények szerint Zaluzsnij a szavazatok 41,4 százalékát gyűjtené be az első fordulóban, Zelenszkij elnök pedig a megkérdezettek 23,7 százalékának támogatását kapná. Ezek az eredmények megalapoznák a Zaluzsnyij és Zelenszkij közötti második fordulót, ahol a felmérés szerint a bizonytalanok és a nem szavazók kizárásával Zaluzsnyij a szavazatok 67,5 százalékával elsöprő győzelmet aratna.

Hasonlóképpen, a feltételezett parlamenti választásokon egy Zaluzsnyij köré csoportosuló párt – amely jelenleg nem létezik – a szavazatok 46,4 százalékára számíthatna, megelőzve a Zelenszkij vezette esetleges koalíciót, amely 21,1 százalékot kapna. Más csoportok támogatottsága nem haladja meg a nyolc százalékot.

 

Nem ez az egyetlen közelmúltbeli felmérés, amelyben Zaluzsnyij megelőzi Zelenszkijt. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet február közepi felmérése szerint a Zelenszkij elnök iránti bizalom öt százalékpontos visszaesést mutatott, egészen pontosan hatvan százalékra csökkent, miután az ukrán elnök elbocsátotta Zaluzsnyijt a hadsereg parancsnoki posztjáról. Eközben Zaluzsnyij 94 százalékos bizalmi indexet mutathat fel – erre a Remix News is felhívta a figyelmet.

Hogy mikor kerülhet sor az elhalasztott választásra, az továbbra sem világos, az azonban biztos, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben sor kerülne a voksolásra.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató