2024. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 388.36
USD : 362.01
Időjárás ikon23°12°

Kalapáccsal támadták meg vilniusi otthona előtt Navalnij közeli munkatársát

Kalapáccsal támadtak rá a néhai Alekszej Navalnij közeli munkatársára, Leonyid Volkovra kedden a háza előtt a litván fővárosban – írja a Guardian. A 43 éves Volkovot a támadás után kórházba szállították, ahonnan kedd este ki is engedték.

Volkov Oroszország egy feforgatója, Navalnij közeli bizalmasa volt, 2023-ig a néhai vezető kabinetfőnökeként és a Korrupcióellenes Alapítvány elnökeként dolgozott.

„Volkovot a háza előtt támadták meg. Valaki betörte az autója ablakát és könnygázt fújt a szemébe, majd a támadó egy kalapáccsal ütni kezdte Leonyidot” – írta Kira Jarmis, Navalnij egykori szóvivője kedden késő este az X-en.

Volkov szerda kora reggel a Telegamra feltöltött videóban azt mondta: „Dolgozni fogunk, nem adjuk fel”.

„Egy férfi megtámadott az udvaromon. Körülbelül 15-ször ütött rá a lábamra. A lábam valahogy rendben van, bár a járás fáj… A karom viszont eltört. Szó szerint fel akartak szeletelni.”

Néhány órával a támadás előtt Volkov a Meduza független orosz lapnak nyilatkozott. Azt mondta, Navalnij halála óta aggódik a biztonságáért. „A fő kockázat most az, hogy mindannyiunkat megölnek. Miért, ez eléggé nyilvánvaló dolog” – mondta.

Az incidens az első támadás Navalnij szövetségesei ellen azóta, hogy több mint három évvel ezelőtt elhagyták Oroszországot. Volkov és a Navalnij-csoport más kulcsfontosságú tagjai Litvániában élnek azóta, hogy az orosz hatóságok 2021-ben szélsőségesnek minősítették Navalnij szervezetét. Navalnij legközelebbi szövetségesei közül a legtöbben szerepelnek Moszkva körözési listáján, és hosszú távú börtönbüntetésre számíthatnának, ha belépnének Oroszországba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató