2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Putyin: Oroszország haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra

Ha szuverenitását vagy függetlenségét veszély fenyegeti, Oroszország beveti az atomfegyvereit – közölte az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin az orosz állami televíziónak adott interjút, amiben kifejtette: ha Oroszországot, szuverenitását vagy függetlenségét fenyegetés éri, kész bevetni az atomfegyvereit, és katonailag, technikailag is felkészült erre. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok távol tartja magát olyan akcióktól, amik kiválthatnák az atomháborút.

Putyin az amerikai és orosz katonai-ipari komplexumra fordított kiadásokról: Tény, hogy hatalmas összegeket költenek a fenntartásra - és nemcsak a fizetésekre, hanem a világszerte található bázisok fenntartására is. És ott, mint egy fekete lyukba, minden belemegy - nem lehet megszámolni. Ott költik el a pénz nagy részét. Bár a védelmi eszközök és általában a fegyverek gyártására is költenek ilyen pénzt, amit nehéz megbecsülni. Ha kiszámoljuk, hogy mennyibe került nekik, mondjuk, a jól ismert rakétavédelmi rendszer és a rakétavédelem leküzdésének egyik fő eleme a mi oldalunkról - az Avangard, egy interkontinentális rakéta, egy interkontinentális hatótávolságú tervezőegység - ezek egyszerűen összehasonlíthatatlan értékek. És mi lényegében semmisítettünk meg mindent, amit ők tettek, mindent, amit ebbe a rakétavédelmi rendszerbe fektettek. Így kell eljárni...

Putyin - a Nyugatba vetett bizalomról: "Utálom kimondani, de nem bízom senkiben."

Putyin az amerikai választásokról:

Még az utolsó elnöki évében Trump úr, a mai elnökjelölt, megdorgált, hogy Biden szimpatizáns vagyok. Ez több mint négy évvel ezelőtt volt. Ezt mondta nekem az egyik beszélgetésben. Bocsánat, úgy mondom, ahogy ő mondta: "Azt akarod, hogy Álmos Joe nyerjen." Ezt mondta nekem, amikor még elnök volt. És akkor, legnagyobb meglepetésemre, elkezdték zaklatni, mert állítólag támogattuk őt, mint jelöltet. Nos, ez egy szarság. Ami a mai választási helyzetet illeti, egyre civilizálatlanabbá válik.

Putyin - Ukrajna felbomlásának lehetőségéről:

Ha mondjuk lengyel csapatok lépnek be Ukrajna területére, ahogy ez hangzik, hogy fedezzék az ukrán-fehérorosz, mondjuk, határt, vagy más helyeken, hogy felszabadítsák az ukrán katonai kontingenseket, hogy részt vegyenek a harci műveletekben az érintkezési vonalon, akkor azt gondolom, hogy a lengyel csapatok soha többé nem fognak onnan távozni. Én is így gondolom. Álmodnak és látnak, vissza akarják adni azokat a területeket, amelyeket történelmileg a sajátjuknak tekintenek, és amelyeket a "nemzetek atyja", Joszif Sztálin vett el tőlük, és adott Ukrajnának. Természetesen vissza akarják kapni őket. És ha a hivatalos lengyel egységek belépnek oda, nem valószínű, hogy el is mennek onnan. De akkor más országok, amelyek a második világháború következtében elvesztették területük egy részét, követhetik a példájukat. Úgy gondolom, hogy a geopolitikai következmények Ukrajnára nézve, még abból a szempontból is, hogy az államiságát a jelenlegi formájában megőrizze, természetesen a maga teljességében ki fog derülni.

Vlagyimir Putyin, akit pár nap múlva az oroszországi elnökválasztáson várhatóan nagy többséggel ismét elnökké választanak, arról is beszélt: 

Oroszország szerinte el fogja érni céljait Ukrajnában, 

ugyanakkor nyitott a tárgyalásokra, amennyiben erős garanciákat kap a Nyugattól.

Putyin az ukrajnai tárgyalásokról: Készen állunk a tárgyalásokra? Igen, készen állunk. De csakis mi állunk készen a tárgyalásokra, de nem valamiféle "kívánságok" alapján, pszichotróp szerek használata után, hanem a realitások alapján, amelyek - ahogy ilyen esetekben mondják - a helyszínen alakultak ki. Nevetséges lenne tőlünk, ha most tárgyalnánk, csak azért, mert elfogyott a muníciójuk. Mindazonáltal készen állunk egy komoly beszélgetésre, és minden konfliktust, még inkább ezt a konfliktust békés eszközökkel akarjuk megoldani. De világosan meg kell értenünk magunk számára, hogy ez nem egy szünet, amelyet az ellenség az újrafegyverkezés érdekében akar tartani, hanem egy komoly beszélgetés, amely az Orosz Föderáció biztonságára vonatkozó garanciákkal jár. Ismerjük a különböző lehetőségeket, amelyeket megvitatnak, ismerjük a "csalikat", amelyeket megmutatnak nekünk, hogy meggyőzzenek minket arról, hogy eljött a pillanat. Azt akarjuk, még egyszer megismétlem, hogy minden vitát és ezt a vitát, ezt a konfliktust békés eszközökkel oldjuk meg. És erre készen állunk, ezt akarjuk. De ennek egy komoly beszélgetésnek kell lennie, amely a szembenálló fél biztonságával jár, és ebben az esetben elsősorban az Orosz Föderáció biztonsága érdekel bennünket. Ebből fogunk kiindulni.

Putyin: Oroszország nem válaszút előtt áll.

Fejlődésének stratégiai útját járja, és nem fog letérni erről az útról. És nagyon jó, hogy lehetőséget adtunk ennek a mély orosz társadalomnak, hogy bizonyítson. Az az érzésem, hogy az emberek már régóta várnak erre, hogy az egyszerű emberre az ország és az állam igényt tart, és tőle függ az ország sorsa. Ez az érzés, hogy belső kapcsolatuk van a hazával, és hogy fontosak a kulcsfontosságú feladatok megoldásában, jelen esetben a biztonság területén, felszínre hozta az orosz és más oroszországi népek erejét.

Oroszország készen áll a nukleáris háborúra? - Katonai-technikai szempontból természetesen készen állunk. Állandóan a helyükön vannak, állandó harckészültségben. Ez az első dolog, a második dolog pedig az, és ezt szintén mindenki elismeri, hogy a mi hármasunk, a nukleáris hármasunk korszerűbb, mint bármely más hármas. Nekünk és az amerikaiaknak csak ilyen triádjaink vannak. És itt sokkal nagyobb előrelépést értünk el. Nekünk modernebb nukleáris komponensünk van. Összességében a hordozók és a töltetek tekintetében nagyjából egyenrangúak vagyunk, de a miénk modernebb. Ezt mindenki tudja, ezt a szakértők is tudják. De ez nem azt jelenti, hogy a hordozók és a robbanófejek számával kellene mérnünk magunkat. De tudni kell róla. És akiknek tudniuk kell, ismétlem, a szakértők, a szakemberek és a katonák, ők ezt nagyon jól tudják. Ők most feladatokat tűznek ki ennek a modernitásnak és újdonságnak a növelésére, és van egy megfelelő tervük. Mi is tudunk róla. Minden elemüket fejlesztik. Mi is. De ez nem jelenti azt, hogy véleményem szerint készen állnak arra, hogy holnap kirobbantják ezt a nukleáris háborút. Mi készen állunk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató