2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az aktív eutanáziát legalizáló javaslatot nyújtott be a Párbeszéd

Az aktív eutanáziát legalizáló javaslatot nyújtott be a Párbeszéd-Zöldek, erről beszéltek sajtótájékoztatójukon a párt képviselői.

Karsai Dániel hasonló tartalmú népszavazási kérelmét elutasították, fellebbezése jelenleg a Kúriánál van. A párt szerint Magyarország kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy támogassa az eutanáziát.

Szabó Tímea „A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvénynek az életvégi döntések szabadságának megteremtéséhez szükséges módosításáról” címmel nyújtott be szerdán törvényjavaslatot.

A módosítás így hangzik:

„Nem büntetendő öngyilkosságban közreműködés miatt annak a cselekménye, aki olyan, teljes cselekvőképességgel rendelkező személy öngyilkossága elkövetéséhez nyújt segítséget, aki - gyógyíthatatlan, számára elviselhetetlen mértékű, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai vagy mentális szenvedést okozó betegségben szenved, és állapotában (nem várható) a javulás kizárt, vagy

- fizikai állapotára tekintettel az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben van, amennyiben a segítségnyújtás Magyarországon vagy más államban jogszerűen nyújtott szolgáltatás igénybevételének elősegítése, az ahhoz való hozzáférés biztosítása útján valósul meg, és az érintett személy az életének befejezését egyértelmű akaratnyilvánítással igényli.”

Az eutanázia ügye azután lett téma az Országgyűlésben, hogy az ALS betegséggel diagnosztizált Karsai Dániel alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Itthon az aktív eutanáziát tiltják a jogszabályok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató