2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Borell szerint hamarosan tűzszünet lesz Gázában

Reménykeltő nyilatokzatot tett Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője csütörtökön az izraeli háború várható alakulásával kapcsolatban.

„Van egy tárgyalás, amely még mindig folyamatban van, és mindannyian reméljük, hogy a következő napokban sikerül megállapodásra jutni”

– közölte

Josep Borrell szerdán Washingtonba látogatott, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Borrell a találkozó után számolt be arról, hogy az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamasz engedje el az összes izraeli túszt, hogy a tűzszünet tartós legyen.

Ami a folyamatos erőfeszítéseket illeti, hogy több humanitárius segélyt küldjenek Gázába, az Egyesült Államok légi és tengeri segélyszállítmányozási szándékaira utalva a következőket mondta: „A háború előtt naponta 500 teherautó lépett be, ha nem volt más lehetőség, még mindig jobb a tengeren, mint ha egyáltalán nem küldték volna. De legyünk realisták, az 500 kamionos forgalom nem pótolható azzal, hogy ejtőernyős ételt dobunk le.”

Mint ismert, Izrael katonai offenzívát folytat a Gázai övezet ellen a Hamász palesztin csoport október 7-i határon átnyúló támadása óta, amelyben mintegy 1200 ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg ma bejelentette, hogy szárazföldi, tengeri és légi utánpótlási útvonalak megnyitásán dolgoznak, a tengeri szállítmányok elosztásához szükséges dokk még két hónapig épül.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató