2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Politico: Kamu lehet az egész 5 milliárdos ukrán segély

„Vállon veregették magukat az EU vezetői szerdán, amiért látszólag megállapodtak egy 5 milliárd eurós alapról az Ukrajnába irányuló új fegyverszállítmányok finanszírozására. Az alap azonban az újracsomagolás és átcímkézés mintapéldája” – írja a brüsszeli Politico hírlevele nyomán a mandiner.hu.

Az EU-tagállamok ugyanis hosszas civakodás után megállapodtak abban, hogy az év végéig további 5 milliárd euróval segítik Ukrajnát. Mindehhez eredetileg az Európai Békekeret (EPF) szolgált volna formálisan, amit 2022-ben hoztak létre arra, hogy az európaiak saját haditechnikai eszközeikkel lássák el Kijevet, míg az EPF cserébe kifizeti ezeket az adományokat az egyes országoknak.

A további finanszírozás elleni magyar vétó után (Budapest nehezményezte ugyanis az OTP feketelistázását Kijev részéről) sokáig vitáztak a tagállamok, hogyan kellene hatékonyabbá tenni az eszközt.

A NÉMETEK, AKIK EDDIG IS CSAKNEM 20 MILLIÁRD EURÓT ÁLDOZTAK UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, RAGASZKODTAK HOZZÁ, HOGY AMENNYI HADITECHNIKÁT ADTAK, AZT TERMÉSZETBENI HOZZÁJÁRULÁSKÉNT LEVONHASSÁK BEFIZETÉSÜKBŐL, A FRANCIÁK MEG KIZÁRÓLAG AZ EU-BAN GYÁRTOTT FEGYVEREK VÁSÁRLÁSÁT AKARTÁK LEHETŐVÉ TENNI AZ EPF-BŐL.

Ennek a civódásnak került pont a végére szerdán az ukránok finanszírozására szánt „Ukrajna Támogatási Alap” létrehozásával, ahova érkezhetnek ezek a felajánlások, ugyanakkor,

mint arra a Politico rámutat, az ördög a részletekben rejlik.

Ugyanis, mint a lap írja, a befizetett új pénz nagy része valójában nem új és nem pénz. Ugyanis elszámolhatóak részben az úgynevezett kétoldalú fegyverszállítmányaik is az alaphoz való hozzájárulásként – a németek egyből közölték is, hogy nem fizetnek 1,2 milliárd eurót, hanem saját fegyverszállítmányaikat tekintik hozzájárulásnak. 

Vagyis hamisak azok az örömujjongások, mint például Josep Borellé, miszerint „az üzenet egyértelmű: támogatni fogjuk Ukrajnát mindenben, ami a győzelemhez szükséges.”

A Politico szerint ez nem más, mint a vereség eltitkolása:

ami új finanszírozásként van feltüntetve és volt tervezve, „Patyomkin-faluvá vált”, lényegében „kreatív könyvelés” történt.

A lapnak diplomaták magyarázták el: az Ukrajnába irányuló kétoldalú fegyverszállítmányok az alaphoz való pénzügyi hozzájárulással egyenértékűek, körülbelül 50 százalékos szinten, de ez nem jelenti azt, hogy egy ország csak a kifizetéseinek felét vonhatja le, hanem az adományozott fegyverek ellenértékének a felét is. Németország a közös kalapba 1,2 milliárd eurót fizetne be, de amíg el tud számolni 2,4 milliárd eurónyi fegyveradományt, egy centet sem kell adnia. S ez a többi országra is igaz.

A Politico megjegyzi: az általuk szerdán megkeresett diplomaták egyike sem tudta megmondani, hogy valójában mennyi pénzt fizetnek be az „Ukrajna Támogatási Alapba” – de egyetértettek abban, hogy az összeg elméletileg akár nulla is lehet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató