2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Soros adhatott négymilliárd forint „mikroadományt” a baloldalnak

Mindössze egy olyan személytől származott a 2022-es választások előtt a magyarországi baloldalhoz becsatornázott közel kétmilliárdos adomány kilencven százaléka, akinek van magyar állampolgársága is – derült ki az Action for Democracy (A4D) vonatkozó pénzügyi beszámolójából. A Mandiner birtokába került dokumentumból az is nyilvánvaló, milyen módszerrel próbálhatták elfedni Korányi Dávidék, hogy szinte teljesen a spekuláns támogatásaitól függ a szervezetük működése.

Az A4D ködösítő kommunikációjával ellentétben nem mikroadományokból, hanem egy nagy adományozó – minden bizonnyal Soros György – pénzéből finanszírozták a baloldali ellenzék 2022-es választási kampányát. 
Ez látható a tengerentúlon bejegyzett szervezet laptársunk által megszerzett amerikai pénzügyi beszámolójából. 

Milliárdos „mikroadomány”

A Korányi Dávid által készített dokumentumban az szerepel, hogy a 2022. december 31-ével lezárult pénzügyi időszakban az A4D több, mint 11 millió dolláros, azaz közel négymilliárd forintos költségvetését kitevő adományok mintegy kilencven százaléka mindössze egy kiemelt adományozótól származott. 
Ez egyértelműen cáfolja a baloldal és Korányiék korábbi állításait, amelyek szerint „mikroadományokból” gyűlt volna össze az a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott közel kétmilliárd forint, amivel egy eltitkolt kilétű, titokzatos adományozói kör kormányváltást szeretett volna előidézni hazánkban a legutóbbi országgyűlési választásokon. 

Ismert, az elmúlt hetekben egy MagaBabe elnevezésű X-fiókon közzétett videókon az A4D vezetői és munkatársaik maguk beszéltek arról, hogy Soros György állhatott a támogatások mögött. A szervezet vezetője, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon államtitkára és Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, az egyik felvételen homályosan úgy fogalmazott: „sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy ő (Soros György) támogatott-e minket.” Már önmagában ez a kijelentés is felért egy beismeréssel, hiszen, ha az adományozók kilétét nem is fedheti föl Korányi, arról bizonyára beszélhetett volna, hogy valaki nem adott pénzt a szervezetének – értékelt a Mandiner.

Egyre kínosabb rejtegetni Soros szerepét 

Mint felidézték, nem ez volt az egyetlen eset, hogy az A4D igyekezett terelni Soros György háttérszerepéről. Egy 2022 decemberében kiadott közleményben Korányi úgy fogalmazott: „sem a National Endowment for Democracy, sem a Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta szervezetünket, noha az sem lenne ellentétes értékeinkkel, ha megtennék”.

 

Érdekes, az A4D vezetője itt sem cáfolta Soros György érintettségét, hanem valamiért arról írt csupán, hogy a milliárdos spekuláns alapítványától nem kaptak pénzt. Erre a nyakatekert, mellébeszélő kommunikációra is ebben a pénzügyi beszámolóban találni meg a magyarázatot. A dokumentumban ugyanis szó szerint ez áll: 

Noha ez nem volt jogi követelmény, sem az amerikai, sem a magyar törvények szerint, az Action for Democracy által a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nyújtott – hozzávetőlegesen 5,1 millió dolláros – támogatás mögötti adományok kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező természetes személyektől származtak.
Mint ismert, Soros Györgynek van magyar állampolgársága, így magánszemélyként ő lehetett az a támogató, aki mikroadomány címen átutalta a szóban forgó 5,1 millió dollárt – mintegy 1,8 milliárd forintot – Korányiéknak. A fentiek alapján ezért kérdéseket küldtek az A4D vezetőjének, hogy végre tisztázza, magánszemélyként támogatta-e őket Soros György, vagy esetleg a milliárdos fia, Alex Soros, és a spekuláns volt-e az A4D pénzügyi beszámolójában említett főszponzor. 

Sorostól függhetnek Korányiék

A dokumentumból jól látszik: Korányi Dávidék szervezetének nincs oka azt hinni, hogy a titokzatos gigaadományozójukkal ne folytatódna a kapcsolat a belátható jövőben. 

Mégis, bármiféle megakadás ebben a kapcsolatban (például, ha nem sikerülne megújítani a támogatási szerződéseket, vagy visszatartanák a forrásokat) ellehetetlenítő hatással lenne arra, hogy az A4D finanszírozni tudja a jelenleg is zajló műveleteit – fogalmaztak az A4D4 beszámolójában. Ebből az válik világossá, hogy teljesen Soros Györgytől függhet a tevékenységük, és azt remélik, a jövőben is használhatják a spekuláns forrásait.  

A magyar baloldal választási kampányának finanszírozói hátteréről a most napvilágra került információk szerint tehát pontosan az a kép rajzolódik ki, amelyet az A4D kuratóriumának tagja, Wesley Clark tábornok vázolt föl, amikor így fogalmazott: „De nézzük, kicsoda is Soros György. Ő egy amerikai, aki történetesen Magyarországon nőtt fel. Miért is irányítaná a politikát Magyarországon? Mi sem akarnánk ezt” – olvasható a Mandineren.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató