2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kamu Geri: Magyarország nem köztársaság, de Budapest a köztársaság menedéke

Az alkalmatlan főpolgármester március 15-én, ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: bár a köztársaságot kivették az ország nevéből és lassan kivették a hétköznapjainkból is, mégsem veszett el teljesen, ott van a diákokban, a szakszervezetekben, tiltakozásokban és sok ezer civil közösségben.

Az ünnepségen lejátszották a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij özvegyének, Julija Navalnajának az üzenetét, aki arra szólította fel a magyarokat: legyenek bátrak.

Ez után Karácsony Gergely beszédét azzal kezdte: Navalnijt a világ nagy része tisztelte, hiszen az erkölcsi igazságért harcolt, és aki annyira szerette a hazáját, hogy hazament oda meghalni. Hiszen tudta, mi vár rá a putyini országban: börtön és halál - tette hozzá, majd felidézte, hogy amikor az Országgyűlésben az ellenzék kezdeményezésére egy perces néma csendet tartottak Navalnij tiszteletére, a kormánypárti képviselők nem álltak fel.

Azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, azok akármit szónokolnak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén (itt Orbán Viktor miniszterelnökre utalt), és akármekkora kokárdát is tűznek magukra, azok nem a magyar szabadságért, hanem a sajátjukért harcolnak, hogy azt tehessenek velünk, magyarokkal, amit akarnak - fogalmazott a főpolgármester.

Mint mondta, nekünk nem kell annyira bátornak lenni, mint Navalnijnak, hiszen Magyarország nem Oroszország - még. Itt az ideje azonban, hogy elkezdjük visszafoglalni a hazánkat, mert mint a mondás is tartja: "gyáva népnek nincs hazája" - tette hozzá.

Tisztelet azokért, akik kiállnak másokért, tisztelet például annak a kér dolgozónak, akik a bicskei gyermekotthonban először elmondták, mik zajlanak az épület falai között, bár akkor senki nem hallgatott rájuk - de később az elfojtott igazság olyan erővel tört a felszínre, hogy beleremegett a rendszer - mondta Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott: abból is látszik, hogy Magyarország már nem köztársaság, hogy a volt köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofilnak. "A kormány kevés őszinte mondatai közé tartozik, hogy kétségbeesett, reménytelen helyzetben lévő emberek kijelentéseivel nem foglalkozik" - mondta a főpolgármester, hozzátéve: szerinte a tanárok, diákok, másképp szeretők pontosan ezt kapják ma a kormánytól az országban.

Karácsony Gergely azt mondta, érzi, hogy a magyarok fellázadtak, egyre többfelől látja ezt.

"Nagyszerű Budapest és dicső haza - minket is ez az akarat és remény hozott most ide" - jelentette ki. A nemzet fővárosának lenni külön felelősség, hisz egyszerre kell helytállnunk magunkért és Magyarországért, de a köztársaságot kivették az ország nevéből és lassan kivették a hétköznapjainkból is - fogalmazott. 

De a köztársaság ügye mégsem veszett el teljesen, ott van a diákokban, a szakszervezetekben, tiltakozásokban és sok ezer civil közösségben - sorolta.

Mint mondta, a köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban is, bő négy évvel ezelőtt ugyanis a hatalom embereit leváltotta az emberek hatalma, Budapesten most nem az ellenzék van hatalmon, hanem az emberek, mert Budapest köztársaság. Hangsúlyozta, Budapest nem akar hátat fordítani az országnak, tudja, hogy fővárosnak lenni felelősség, a köztársaságnak egyfajta menedéket szeretne nyújtani, hogy egyszer majd visszatérhessen Magyarországra.

"Én is többet vártam magunktól"

- mondta Karácsony az ellenzékkel kapcsolatban.

A közelgő választás azonban nem a pártokról szól, hanem a közösségekről, lesz-e még menedéke a köztársaságnak, hiszen a kormánynak semmilyen ajánlata nincs, csak hadüzenete, Budapest számára bűnös város - fogalmazott.
 
A jelöltjük - Szentkirályi Alexandra - öt év főpolgármester-helyettesség alatt egy dologgal hívta fel magára a figyelmet: kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét - mondta Kamu Geri.

Budapesten ma a várható élettartam 5 évvel van az európai átlag alatt, de ő azon lesz, hogy ezt az 5 évet visszaadja a budapestieknek. Az egészségügytől kezdve az egészséges köztereken át az egészséges levegőig minden ezt fogja szolgálni

- mondta, hozzátéve: június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni, és ha sikerül, Budapest marad a köztársaság őre Magyarországon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató