2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az elmúlt időszak legsúlyosabb bombázása érte Ukrajnát az orosz elnökválasztás ideje alatt

Tovább emelkedett a pénteki Odessza elleni orosz rakétatámadás áldozatainak száma. Az ukrán hatóságok szerint összesen 20-an vesztették életüket, 75-en pedig megsérültek, miután két rakéta csapódott be a kikötőváros egyik lakónegyedénél. Közben Oroszországban tart a háromnapos elnökválasztás, péntek a szavazásra jogosultak több, mint harmada járult az urnákhoz.
Pénteken két orosz ballisztikus rakéta csapódott be a dél-ukrajnai Odesszában. A legnagyobb ukrán kikötővárost ért légicsapásban összesen húszan vesztették életüket, 75-en pedig megsérültek. Ez volt az elmúlt hetek legsúlyosabb orosz bombázása.

Ez egy rendkívül aljas támadás volt. Két rakétával lőttek a városra, a második azután csapódott be, hogy a mentők már kiértek a helyszínre. Az áldozatok és a sérültek között sajnos orvosok is vannak. Utasítottam az odesszai hatóságokat, hogy minden támogatást adjanak meg a rászorulóknak. Ígérem, hogy a katonáink válaszolni fognak orosz agresszióra”

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Ukrajna a héten már többször is drónokkal és rakétákkal indított támadást az orosz területek ellen. A legtöbb csapás az ukrán határon fekvő Belgorodot éri. Pénteken két ember vesztette életét, miután ukrán rakéták csapódtak be a megye központjában. Közben egymás után érkeztek az emberek az urnákhoz az egyik moszkvai szavazóhelyiségben pénteken. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a szavazásra jogosultak több, mint harmada már le is adta a voksát.

Hazafias kötelességemnek teszek eleget. Az országunk nehéz helyzetben van, de van egy vezetőnk, aki mögé felsorakozhatunk”

– mondta egy nő. Idén a választások történetében először a szavazók akár az interneten is voksolhatnak. Az orosz elnök maga is a távolsági szavazásra buzdított. A Kreml felvételt tett közzé arról, hogy Vlagyimir Putyin az elnöki irodájából vett részt a választáson. Bár a szavazólapon négy név szerepel, a várakozások szerint az orosz elnök további hat évvel meghosszabbíthatja a mandátumát.

A szavazás első napja nem mindenhol zajlott problémamentesen. Volt, ahol a választók felgyújtották a szavazóhelyiséget. Mások festéket vagy üdítőt az urnába öntve fejezték ki tiltakozásukat. Országszerte több mint 10 embert állítottak elő a választások rendjének megzavarása miatt. Az elkövetők akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak. Bár a legtöbb ország továbbra is Ukrajna részének tartja a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló ukrán területeket, a választást a 2022-es népszavazás után elcsatolt ukrán megyékben is megtartják.

Számunkra ez a választás a korábbi döntéseink melletti kiállást jelenti. Visszatértünk Oroszországba és most már mi is részt veszünk a közös jövő építésében”

– mondta Donyeck megye orosz kormányzója, Gyenyisz Pusilin. Pénteken 50 ENSZ tagállam, köztük Magyarország is elítélte a megszállt területeken tartott választásokat.

 

(hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató