2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gyerünk a világháborúba: Macron a német kancellárt győzködi

„Nem tudni, hogy Emmanuel Macron francia államfőnek sikerül-e meggyőznie Olaf Scholz német kancellárt, hogy nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal lássa el Ukrajnát, de mindenesetre Németországnak és Franciaországnak olyan fegyvereket és felszereléseket kellene biztosítania, amelyek segítenének az Oroszország elleni háborúban” – fogalmazta meg véleményét Olekszandr Merezsko, az Ukrán Legfelsőbb Tanács külpolitikai bizottságának elnöke a LIGA.netnek.

Merezsko hozzátette,

van erre esély, és szeretnék hinni abban, hogy sikerülni fog neki”.

A politikus úgy vélte, ha a francia vezető kudarcot vall, „Németországnak Franciaországgal együtt olyan katonai és technikai segítséget és olyan fegyvereket kellene nyújtania, amelyek segítenék Ukrajnát abban, hogy 

hatékonyan megvédje magát és felszabadítsa a megszállt területeket”.

A lap emlékeztetett, hogy a német kancellár  a Weimari Háromszög keretében tartott találkozón jelentette be, hogy Ukrajna számára nagy hatótávolságú rakétatüzérségi koalíciót hoz létre. A találkozón részt vett Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is.

Vészjósló kijelentések

Emmanuel Macron francia államfő nemrég kijelentette, hogy „ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajna ellen, akkor Európa hitelessége nullára csökken”.

Franciaország csapatai Ukrajnában lesznek, én vagyok Franciaország elnöke és én döntök”

– hangoztatta Macron.

„Az ukrajnai háború egzisztenciális (kérdés) Európa és Franciaország számára” – mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy ugyanakkor Franciaország „soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést”, mert „Franciaország a béke ereje”. 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató