2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

Hat német repteret bénított meg a biztonságiak sikeres figyelmeztető sztrájkja

A repülésbiztonsági személyzet pénteki figyelmeztető sztrájkját követően az érintett repülőtereken újraindult a légi közlekedés - erősítette meg szombaton a német dpa hírügynökség kérdésére a sztrájkot szervező Verdi szakszervezet szóvivője.

"A sztrájk a tervek szerint zajlott, és mostanra véget ért" - fogalmazott a szóvivő. "Nagyon elégedettek vagyunk a dolgok menetével, azért is, mert ez volt az első alkalom, hogy sztrájkba léptünk néhány repülőtéren" - tette hozzá.

Az érintett repülőterek honlapjain nem jelentek meg késések vagy járattörlések. Néhány repülőtéren már pénteken újraindult a járatforgalom.

A Verdi szakszervezet a dortmundi, a weezei, a drezdai, a lipcsei/hallei, a hannoveri és a karlsruhei/baden-badeni repülőtér légiközlekedés-biztonsági alkalmazottait szólította fel figyelmeztető sztrájkra.

A Verdi a munkabeszüntetéssel igyekszik a március 20-i következő tárgyalási forduló előtt növelni a munkáltatókra gyakorolt nyomást. A tét a biztonsági szolgáltatásokat ellátó magánvállalatok mintegy 25 ezer alkalmazottjának bére és munkakörülménye. Ezek a cégek a szövetségi rendőrség megbízásából ellenőrzik az utasokat, a személyzetet és a poggyászokat a biztonsági terület bejáratainál. A Verdi és a légiközlekedés-biztonsági vállalkozások szövetségi érdekképviselete, a BDLS az eddigi öt tárgyalási forduló során nem jutott megállapodásra a reptér-üzemeltetőkkel.

A légiközlekedés-biztonsági személyzet figyelmeztető sztrájkjának a végével nehéz hét zárult le a német légi forgalomban. A biztonsági személyzet figyelmeztető sztrájkja csütörtökön gyakorlatilag leállította Berlin, Hamburg, Stuttgart, Karlsruhe/Baden-Baden és Köln/Bonn repülőtereinek forgalmát, a hét elején pedig a Lufthansa légiutas-kísérőinek egy része is sztrájkba lépett.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató