2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Hiába az egyház ellenállása, Lichtenstein is behódolt az LMBTQP-lobbinak buziházasság ügyben

Lichtenstein is lefeküdt az agresszívan követelőző LMBTQP-lobbinak és engedélyezték a polgári házasságot az aberráltaknak, többletjogokat biztosítva ezzel. Hiába demonstrált minden lehetséges formában Wolfgang Haas érsek a normalitás mellett, a parlamentnek csak a liberális megfelelésmánia volt fontos.

Svájc, Ausztria és Németország után Liechtenstein maradt az utolsó német nyelvű ország, ahol kitartottak a normalitás mellett és eddig nem házasodhattak az azonos nemű párok. A parlament és a kormány most úgy döntött,  még az országban erős befolyással bíró egyház ellenében is behódolnak az LMBTQP-lobbinak.

A liechtensteini parlament 24 igen szavazattal, mindössze 1 ellenszavazattal március 8-án első olvasatban elfogadta azt a törvénycsomagot, amelynek része a homoszexuálisok házassága.

Amennyiben a nyár előtt esedékes zárószavazáson is pozitív döntés születik, akkor 2025. január 1-től házasodhatnak az országban az azonos nemű párok, többletjogokat biztosítva ezzel nekik a normálisokkal szemben.

Elemzők nem számítanak arra, hogy a parlament hirtelen meggondolná magát és a sötétség felé fordulna. Egy 2021-es interjúban az alkotmányos monarchia “feje”, II. János Ádám herceg arról beszélt, bár azt ellenzi, hogy gyermekeket fogadjanak örökbe, támogatja, hogy házasodhassanak az azonos nemű párok, ezzel is mutatva, hogy mennyire semmi köze már a királyság intézményéhez és annak szellemi magasságaihoz, de ezen ne is csodálkozzunk.

Ezzel szemben Wolfgang Haas érsek korábban egyenesen “a Teremtő üdvözítő akarata elleni, ördögi támadásnak” nevezte, amikor felmerült az azonos neműek házasságának bevezetése.

Vaduz érsekeként a főpap 2022 júniusában nem volt hajlandó részt venni az éves nagymisén és a helyi tisztségviselőkkel tartott közös vacsorán, mert előző nap megtarthatták a fővárosban az első pride felvonulást.

Ugyanígy reagált, amikor a parlament felkérte a kormányt, dolgozzon ki törvényjavaslatot az egyenlő házasság bevezetésére – emiatt az érsek 2022 decemberében bejelentette, lemondja az újévkor tartott hagyományos parlamenti miséjét. Az ország régenseként az LMBTQP-lobbinak lefekvő Alajos trónörökös bírálta Haas döntését a parlamenti mise lemondása kapcsán – a normalitás bukásától összeroskadó főpap a következő évben az életkorára hivatkozva lemondott posztjáról, és közölte, a jövőben nem beszél a médiának és elvonul egy kolostorba.

Dicséretes és tiszteletre méltó, hogy az érsek annak ellenére is tiltakozott, hogy a tervezett törvény még “csak” a polgári házasságokra terjed ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató