2024. május 31. - Angéla, Petronella
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

Ukrajna nem hosszabbítja meg a gáztranzit-szerződést

Idén decemberben jár le az orosz gáz európai tranzitjáról szóló megállapodás. Az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna nem tervezi a szerződés meghosszabbítását. Az érintett országok folyamatosan keresik az orosz gáz kiváltásának lehetőségét.

Ukrajna nem tervezi az orosz gáz Európába irányuló tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását, vagy új megállapodás kidolgozását – jelentette be vasárnap az ukrán energiaügyi miniszter. Herman Haluscsenko közleményében azt írta, hogy a döntést az ukrán gázellátó rendszeren tavaly végrehajtott terheléses teszt alapján hozták meg. Ez kimutatta, hogy a rendszer a gázszállítási, valamint a föld alatti tárolási képessége alapján az orosz gáz tranzitja nélkül is működőképes.

Kijev és Moszkva között 2019-ben kötött ötéves, 2024 decemberében lejáró gázszállítási megállapodást, amely biztosítja orosz földgáz szállítását Ukrajnán keresztül.

Az orosz gázimport a 2022 februárjában kirobbant  orosz-ukrán háború ellenére sem állt le, habár az érintett országok azóta is folyamatosan keresik az orosz gáz kiváltásának lehetőségét alternatív beszerzési lehetőségek, vagy megújuló energiaforrások bevonásának lehetőségével.

A Naftohaz ukrán állami gázipari vállalat igazgatótanácsának elnöke már tavaly október végén bejelentette, hogy a szerződés ez év végi lejárta után nem kívánják folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját. Moszkva erre úgy reagált, hogy alternatív szállítási útvonalak kidolgozásával, illetve cseppfolyósított földgáz (LNG) tengeri szállításával ellensúlyozná az ukrajnai tranzi kiesését. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes januárban azt mondta, Oroszország készen áll arra, hogy áttekintse az Európai Unióval a földgázszállítás további lehetőségeit.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató