2024. május 30. - Janka, Zsanett
EUR : 384.95
USD : 355.22
Időjárás ikon25°16°

A NAV újabb gyanúsítottat hallgatott ki a 24.hu tulajdonosához köthető ügyben

Egy negyedik gyanúsítottat is kihallgatott a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban az eljárásban, amely a 24.hu portált is működtető Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz köthető – értesült a Magyar Nemzet.

Az ügyben 2022-ben költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a NAV, az okozott kár pedig a félmilliárd forintot is meghaladhatja.

Ismert, a 24.hu tulajdonosát és két társát még 2022-ben különösen jelentős, azaz ötszázmillió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt indított bűnügyben gyanúsították meg. Az újabb érintettel a gyanúsítottak száma négy főre bővült.

A korábban már megjelent információk szerint az adóhatóság azt feltételezi, hogy az egykoron Vargához köthető, lényegében uniós pénzből megalapított Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek pár évvel ezelőtti eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését. 

A nyomozást megelőzte, hogy Budai Gyula 2021-ben elsőként az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-hoz fordult a Central Médiacsoport vezetőjének ügyében.

A NAV-nak megküldött feljelentés és az OLAF-nál tett bejelentés tulajdonképpen ugyanarról szól: a szálak a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap létrehozásához vezetnek. 
A tízéves futamidejű tőkealap 2010-ben, a Jeremie I európai uniós program részeként jött létre, aminek mértéke ötmilliárd forint volt és hetven százalékban uniós forrásból állt.

A tőkealap – amit egyébként a Varga Zoltán vezette Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelt – alapította meg a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t, amelynek 99 százalékos tulajdonosa volt. A cég részvényeit a nem sokkal az eladás előtt alapított Avogadro 2020 Projekt Kft. 459 millió forintért vette meg.

A feljelentés szerint az Avogadro 2020 Projekt Kft.-t kifejezetten azért hozták létre, hogy áron alul megszerezhessék a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t. Ezt igazolhatja a személyi összefüggés is: utóbbi vállalkozás igazgatóságának tagja és a vevő Avogadro 2020 Projekt Kft. alapításkori ügyvezetője, illetve egyik tulajdonosa ugyanis ugyanaz a személy, Varga jó ismerőse, bizalmasa.

A NAV-hoz eljuttatott dokumentumban az is szerepelt, hogy a Nógrádi Vegyipari Zrt. egymilliárd forintos értéke jelentősen, több mint félmilliárddal meghaladta a vevő által fizetett árat, emiatt érhette kár az EU költségvetését.

Varga Zoltán ugyanakkor az eljárás kezdete óta állítja, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt és a NAV alaptalanul gyanúsítja.  

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató