2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Lánczi Tamás: Az előttünk álló választásokba is beavatkoznak azok, akik 2022-ben is beavatkoztak

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke szerint vizsgálatokat folytatnak és ahol szuverenitássértést észlelnek, ott jelzik a megfelelő és illetékes szerveknek.

Azok a szereplők, akik megpróbáltak beavatkozni a 2022-es választásba, az előttünk álló választásokat is befolyásolni akarják – figyelmeztetett Lánczi Tamás. A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Bayer Zsolt felvetésére a Bayer show-ban arra emlékeztetett, David Pressman nagykövet annak ellenére háborodott fel a Szuverenitásvédelmi Hivatal megalakulásán, hogy az Egyesült Államokban sokkal szigorúbbak a szabályok:

egy 1938-as jogszabály a külföldi ügynökökről szól, melynek lényege, hogy bármilyen külföldi ágens, aki megpróbál beavatkozni az Egyesült Államok életébe, annak az ügye már a büntetőjogi kategóriába tartozik. 

Szerinte Magyarország lényegében nem csinált nagyon mást, mint amit az Egyesült Államok megtett mintegy 80 évvel ezelőtt, csak – tette hozzá – „ugye, amit szabad a Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.”

„Vizsgálatokat folytatunk és ahol szuverenitássértést észlelünk, ott jelezzük a megfelelő és illetékes szerveknek, hogy tessék szépen alkalmazni a megfelelő jogi passzusokat, és tessék elvégezni azt a feladatot és megvédni a magyar szuverenitást. Ez nem egy hatóság, tehát a mi hivatalunk, az én hivatalomnak a legfőbb ereje az a nyilvánosság” – mondta el a hivatal feladatairól Lánczi Tamás.

Arra a felvetésre, hogy a 2022-es magyarországi választások idejében történ tiltott külföldi kampányfinanszírozás, a hivatalvezető elmondta, beavatkozási kísérlet mindig lesz, de résen kell lenni. „Azok a szereplők, akik megpróbáltak beavatkozni a 2022-es választásba, ezt a tervüket nem adták föl és az idei európai parlamenti és önkormányzati szavazásokat is befolyásolni akarják.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató