2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Az európai gazdák csütörtökön ismét megostromolhatják Brüsszelt

Uniós szinten kerültek egymással az európai gazdák, valamint Ukrajna EU-tagsága: valóban a gazdák látják, elveszítették a csatát, Brüsszel a posztszovjet országra fókuszálva, és úgy döntöttek, inkább a nyilvánosság kihagyása nélkül hajtják végre a csatlakozási előkészületeket. A gazdák azonban hallani sem akarnak az unió reformjáról, és újabb megmozdulásokra készülnek csütörtökön a belga fővárosban az EU-csúcstalálkozó idejére.

Titokban tartja az Európai Unió Ukrajna, Moldova, valamint a nyugat-balkáni országok csatlakozásának előkészítését végzett munkát – erről írt kedd reggel a Politico brüsszeli hírportál uniós tisztviselőkre hivatkozva. Év elején ugyanis sorra lázadtak fel a gazdák – többek között Németországban, Spanyolországban és Franciaországban – amiatt, hogy az uniós normáknak nem megfelelő ukrán termékek elárasztják a piacokat, továbbá azt is, hogy a tervbe vett uniós intézkedések szintén nem a gazdák munkáját hivatottak. elősegíteni. Noha Brüsszel tett némi engedményt a gazdák irányába,

a júniusi európai parlamenti (EP) választások előtt senki sem akar a bővítésről beszélni

– mutatott rá egy uniós tisztviselő.

„Az európai gazdák kevesebb támogatásáról beszélni nem olyasmi, amit a kampányszlogenjeikbe akarnak helyezni, vagy választási munícióként a szélsőjobboldalnak adni” – tette hozzá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban tavaly arra tett ígéretet, felkészíti a tömböt Ukrajna befogadására. A posztszovjet ország ugyanis 44 millió lakossággal közel a legnagyobb lenne, és jelentős befolyása lenne mind az Európai Parlamentben, mind az Európai Unió Tanácsában. A kohéziós politikára hatalmas terhet róna, tekintettel arra, hogy Ukrajna gazdaságilag a előtt sem állt túl jól, GDP-je az egyik legalacsonyabb volt Európában.



Tavalyi előrejelzések szerint, ha Ukrajna EU-tag lenne, hét év alatt mintegy 186 milliárd euró forráshoz juthatna hozzá, ami azt jelenti, hogy minden tagnak többet kellene fizetnie, kevesebb pénzhez jutna, mint eddig.

Ezért, Brüsszel úgy döntött, hogy Ukrajna, Moldova, Georgia, valamint a nyugat-balkáni országok csatlakozásának előkészítését nem a nyilvánosság előtt kell végrehajtani. A gazdák azonban hallani sem akarnak az unió reformjáról, sőt, újabb megmozdulásokkal is készülnek csütörtökön, amikor a belga fővárosban EU-csúcstalálkozót tartanak a vezetőinek részvételével. A Politico úgy értesült, a csütörtöki egyeztetések napirendjén nem szerepelnek a bővítéssel kapcsolatos viták.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató