2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Az Európai Unió 7,7 milliárd eurót fog elszórni a “globális válságok kezelésére” 2024-ben

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok a Brüsszelben tartott Európai Humanitárius Fórum keretében 7,7 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forint) humanitárius finanszírozást jelentettek be 2024-re a globális válságok kezelésére.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kedden zárult harmadik Európai Humanitárius Fórumon bejelentett finanszírozás az Európai Unió szolidaritásának és a globális humanitárius fellépésekben betöltött vezető szerepének konkrét kifejeződése. Az EU és a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy lépéseket tesznek a konfliktusok kezelésére és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeinek megőrzésére és előmozdítására, különös figyelemmel a Gázai övezet romló helyzetére. Az unió és tagállamai aggodalmukat fejezték ki a térségben kialakult humanitárius helyzet miatt, és a humanitárius segítség gyors, akadálytalan, biztonságos és folyamatos hozzáférésére szólítottak fel.

A brüsszeli közlemény tájékoztatott arról, hogy a humanitárius fórum résztvevői a célzott humanitárius tevékenységek finanszírozása növelésének fontosságát hangsúlyozták, valamint a stratégiai ellátási láncok és a logisztika kulcsfontosságú szerepét a segélyek hatékony eljuttatásában. Emellett a nemzetközi humanitárius jog betartásának globális előmozdítására szólítottak fel a fegyveres konfliktusokban.

Végezetül üdvözölték azon kezdeményezést, amelynek keretében civil szervezetek éves elemzést készítenek majd a fegyveres konfliktusokról és az azok során esetlegesen elkövetett nemzetközi humanitárius jogsértésekről, hozzájárulva ezzel a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásához világszerte

-közölte az Európai Bizottság.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató