2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Megint új miniszterelnök Bulgáriában, ilyen az amikor külföldről irányítanak egy országot

Marija Gabriel eddigi külügyminiszter (képünkön), a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt tagja, korábbi európai uniós biztos hétfőn megegyezett az új kormány megalakításáról Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel, miután utóbbi március 5-én lemondott posztjáról.  

Rumen Radev államfő megbízta a 44 éves Gabrielt a kormányalakítással, amire a kijelölt miniszterelnöknek egy hét áll rendelkezésére. A tavaly áprilisi választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a GERB és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) tavaly koalíciós kormányt alakított, hogy elkerüljenek egy újabb, hatodik előrehozott választást három éven belül. Megállapodtak, hogy Marija Gabriel az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként dolgozik Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezetése alatt, és ezt követően Denkov átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek a következő kilenc hónapra. Denkov kormányfőhelyettesi tisztet fog betölteni Gabriel kormányában.

Felelősségtudattal fogadom el ezt a megbízást, mert Bulgáriának stabilitásra van szüksége

– jelentette ki Gabriel hétfőn újságírók előtt. Hozzátette, hogy a PP 24 órát kért a részletek megbeszélésére.

Remélem, hogy a következő 24 órán belül véglegesítjük a megállapodást, hiszen nincsenek nézeteltérések közöttünk az ország prioritásait illetően

– tette hozzá.

A két párt az egyezség ellenére hetek óta a miniszteri posztok elosztásán, illetve a külügyminiszter személyéről vitatkozik. Március elején a GERB azt javasolta, hogy Gabriel miniszterelnökként tartsa meg külügyminiszteri tisztségét, és a rotáció az eddigi kilenc hónap helyett 15 havonta történjen. A tavaly áprilisi választásokon a GERB végzett az első helyen 69 mandátumot szerezve a 240 fős parlamentben, míg a PP 64 képviselőt juttatott be a törvényhozásba.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató