2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Fürjes Balázst máris „előléptették” a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál

Újabb magyar sportdiplomáciai siker: Fürjes Balázst, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját kinevezték a NOB Olimpiai Program Bizottsága tagjának. A magyar sportdiplomata még NOB-tagsága előtt bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke írt levelet Fürjes Balázsnak, amiben kinevezte az Olimpiai Program Bizottság tagjává, megköszönte eddigi munkáját, és sok sikert kívánt neki az új pozícióban. Az Agenda 2020-ban szereplő leírás szerint az olimpiai program a játékok egyik legfontosabb alkotóeleme, a programmal kapcsolatos döntések hatással vannak a teljes olimpiai mozgalomra és az olimpiai játékokra.

Az Olimpiai Program Bizottság a NOB talán legfontosabb bizottsága. Itt dől el, milyen irányban változik az olimpiák tartalma, programja, itt fürkészik a jövőt, hogy milyen irányban változtasson a NOB az olimpiák tartalmán, profilján, milyen reformokat érdemes megfontolni a játékok tekintetében.

EZ A BIZOTTSÁG EGY IGAZI GONDOLKODÓ ÉS ALKOTÓMŰHELY, INNEN JÖNNEK A LEGFONTOSABB JAVASLATOK A NOB VÉGREHAJTÓ BIZOTTSÁGA ÉS KÖZGYŰLÉSE SZÁMÁRA. NEM VOLT MÉG RÁ PÉLDA, HOGY VALAKI ZÖLDFÜLŰ NOB-TAGKÉNT, KEVESEBB MINT FÉL ÉVVEL TAGGÁ VÁLASZTÁSA UTÁN BEKERÜLJÖN E BIZOTTSÁGBA – A TAGOK TÖBBNYIRE FEKETEÖVES NOB-TAGOK.

Ugyanakkor Fürjes Balázs gyors előmenetele nem meglepetés – ő a legfiatalabb a Mumbaiban megválasztott nyolc új tag közül, de a teljes NOB-tagságban is fiatalnak számít, 52 éves életkorával a tagok átlagéletkora alatt van jó néhány évvel.

Az Olimpiai Program Bizottság folyamatosan monitorozza a téli, nyári és ifjúsági olimpiai játékok programját, és javaslatokat tesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának, tehát döntés-előkészítő szerepe van. Az Olimpiai Program Bizottság NOB-tagokból, nemzeti olimpiai bizottsági delegáltakból, nemzetközi sportági szövetségi delegáltakból, olimpiai játékok szervezőbizottságának delegáltjaiból, olimpikonokból tevődik össze.

Egy-egy sportág felvételéről az olimpiai programba a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága dönt, a programot az adott olimpiai játékok nyitóünnepsége előtt három évvel kell véglegesíteni. Csak olyan sportágak kerülhetnek be a programba, amelyek megfelelnek az Olimpiai Charta és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előírásainak. A NOB 2014-es döntése óta az egyes játékok szervezőbizottsága is javasolhat egy vagy több sportágat felvételre a programba.

Arról például 2023 októberében döntött a NOB végrehajtó bizottsága, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon öt új sportág kerül a programba: a baseball és a softball legutóbb a 2020-as tokiói játékokon szerepelt, a krikett az 1900-as párizsi játékokon, a lacrosse 1904-ben és 1908-ban is ott volt a programban. Debütál viszont az ötkarikás játékokon a squash és a flagfutball, ami az amerikai futball kontaktmentes változata.

Az Agenda 2020+5 és az Olimpiai Charta 45. paragrafusa biztosítja a jogköröket, hogy minden olimpia előtt felülvizsgálják a játékok programját, szem előtt tartva az innovációkat, fenntarthatóságot és a nemek egyenlőségét. Az Olimpiai Program Bizottság feladatkörei az alábbiak:

- az olimpiai program fejlesztése az olimpiai játékok népszerűségének növelése érdekében, szem előtt tartva a játékok komplexitását és költségvetését;

- a bizottság innovációkkal és új trendek adaptálásával, a hagyományok tiszteletben tartása mellett biztosítja, hogy az olimpiai program releváns maradjon a fiatalok számára;

- a nemzetközi sportági szakszövetségekkel együttműködve folyamatosan monitorozza és értékeli a versenyeket;

- figyelmet fordít az Agenda 2020 9, 10 és 11-es számú ajánlásaiban, valamint az Agenda 2020+5 ajánlásban található keretrendszerekre és alapelvekre.

A bizottságot 2019 óta Karl Stoss vezeti, aki 2009 óta az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke, három téli (2010, 2014, 2018) és két nyári (2012, 2016) olimpián volt az osztrák csapat delegációvezetője, a leendő téli olimpiai házigazdákért felelős bizottság elnöke, valamint tagja a NOB auditért felelős bizottságának is.

Ahogy arról beszámoltunk, Fürjes Balázs 2022 szeptemberében lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságának tagja. A koordinációs bizottságokat a NOB elnöke és végrehajtó bizottsága hozza létre, tagjai mindig a NOB tagjai, a nemzetközi sportági szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok egy-két delegáltja, valamint sportolók (a NOB sportolói bizottságából) és felkért szakértők. A bizottságok összeállítása, a tagok felkérése kizárólag és egyedül a NOB döntése, jelölési joggal sem a helyi szervezőbizottságok, sem más testületek nem bírnak.

A koordinációs bizottság, együtt dolgozva a helyi szervezőbizottsággal, a nemzeti olimpiai bizottsággal és a nemzeti/tartományi kormánnyal, rendkívül szorosan követi és ellenőrzi az előkészületeket, az építési, városfejlesztési, közlekedési, pénzügyi-gazdasági és szervezési tervek, határidők, tartalmak teljesülését. A bizottság folyamatosan értékeli, kezeli és nyomon követi a rendezéshez kapcsolódó legkülönfélébb – pénzügyi, megvalósítási, szervezési, politikai – kockázatokat. Rendszeresen jelent a NOB fórumainak, és a bizottság feladata megoldani a szervezőkkel együtt a menet közben felmerülő kihívásokat.

Egy évvel később, 2023 októberében a Mumbaiban tartott 141. NOB-közgyűlés zárónapján választották meg az új NOB-tagokat, köztük Fürjes Balázst. Az ötkarikás történelemben Fürjes Balázs lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után (korábban Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be).

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató