2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Lengyel gazdálkodók tízezrei ültek traktorba, de most nem a földekre, hanem az utakra vonultak

Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása a lengyel gazdálkodók részéről.

Több tízezer lengyel gazdálkodó ülhetett ma traktorba és egyéb munkagépre, hogy útra keljen és a demonstrációt szervezők által korábban bejelentett gyülekezési pontokra utazzanak.

Varsó már blokád alatt, de sok másik nagyváros is ugyanebben a helyzetben van.

A gazdák országszerte több száz helyen blokkolják a forgalmat, tiltakozva az EU zöldmegállapodása ellen és az ukrán termények vám- és egyéb korlátozásoktól mentes behozatali engedélye ellen.

A lengyel gazdák reggel kezdtek tömeges tiltakozásba országszerte. Reggel még csak ötven traktor és 200 tüntető blokkolta a főváros, Varsó bejáratát. A jelentések szerint több mint 70 000 gazdálkodó vesz részt országosan a tiltakozásokon.

A  gazdák 5 tonna trágyát pakoltak le a lengyel szejm elnökének, Szymon Holownának a háza elé.

A kerítésre a gazdák transzparenseket helyeztek el a következő tartalommal: „A lengyel falu árulója”, „A gazdálkodók köszönik a varsói gázosítást és dörzsölést” (ez utóbbival arra utaltak, hogy a közelmúltban a fővárosban nekiestek a Donald Tusk kormánya ellen tüntető gazdáknak).

A gazdák az előzetes tervek szerint nagyjából tíz fontos, Varsóba vezető autópályát lezárnak, a lengyel sajtó pedig közlekedési armageddonról ír a tüntetések kapcsán. A tiltakozások helyszíneit közlő térképen több mint 580 helyszín szerepel, köztük autópályák és városközpontok is.

A gazdák követelései változatlanok, fel akarják hígítani az Európai Unió környezetvédelmi szabályait, hasonlóan több más uniós ország gazdáihoz.

A lengyel tüntetők azonban mindemellett még pénzügyi segítséget is várnak Brüsszeltől.

Harmadik követelésük pedig azt akarja elérni, hogy tiltsák be a nem uniós országokból származó agrártermékek importját. A lengyel gazdáknak különösen az ukrán importtal van problémájuk.

Lengyel gazdálkodók már hétfőn blokkoltak két határátkelőt Németországgal, miközben az Európai Unió környezetvédelmi szabályozása és az olcsó   import elleni tiltakozások végigsöpörnek az egész közösségen.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató