2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Feljelentették Magyar Pétert az ügyészségen

A Fővárosi Nyomozó Ügyészséghez érkezett feljelentés Magyar Péter a Völner–Schadl-ügyben való meghallgatása utáni kijelentése miatt. A bejelentő úgy véli, az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a hamis vád bűntett gyanúja is.

Hamis vád bűntett gyanúja miatt tettek feljelentést Magyar Péter kijelentései miatt – értesült a Magyar Nemzet. Mint arról lapunk is beszámolt , négy órán keresztül hallgatták ki Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. ezt Magyar egy rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy a Völner–Schadl-ügy kapcsán hallgatták meg az ügyészeket. Varga Judit egykori férje három állítást tett:

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tudott a Schadl-ügyről. 

a nyomozás lezárulta és Schadl György végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása előtt fél a kormány tudott arról, hogy megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a későbbi ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál igazságügyi államtitkár is.

Rogán Antal emberei manipulálták az ügyészségi iratokat.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szinten felhívta a figyelmet arra,

 az ügyben felmerülhet a hamis vád bűntett gyanúja is.

Ugyanis az állításokat a Központi Nyomozó Főügyészség sem hagyta szó nélkül , sajtóközleményükben leszögezték: képtelen állításnak, hogy a megnevezett ügyben bizonyíték lett visszatartva, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. 

Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett a bűncselekmény elkövetését

 – mondtak.

Magyar Péter azon állítását csak visszautasítják, amely szerint ugyan olyan ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte – emlékeztettek. Az ügyészség rámutatott: olyan állami szervet vagy személyt pedig, 

aki maga vagy a felügyelet alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét.

A bejelentő felhívta a figyelmet arra, ha a hamis vád folytán eljárás indult, ennek az alapügynek a befejezéseig hamis vád miatt büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ilyen feljelentés esetét a hamis vád büntethetőségének elévülése az alapügy befejezésének napján kezdődik. 

Emlékeztetett: hamis vád miatt mindaddig, amíg az alapügy, a hamis vádat elkövették, nem fejeződik be, csak az alapügyben eljáró feljelentése alapján indítható.

Mindez azért fontos, mert Magyar Péternek – mint a Diákhitel Zrt. korábbi vezetőjének – ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, kényszerítés, tiltott adatszerzés és más gyanúja miatt nyomoz.

A Központi Nyomozó Főügyészség pedig korrupciós bűnügyi feljelentésének elmulasztása miatt indított eljárást.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató