2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Peszkov: a nyugati csapatok Ukrajnába küldése jóvátehetetlen következményekkel jár

A külföldi katonai kontingensek Ukrajnába küldésének következményei helyrehozhatatlanok lehetnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.



"Még mindig szükség van a pontos információkra. Egyelőre, amennyire én tudom, semmi pontosat nem tudni. Mindenesetre mi többször is elmondtuk, hogy bármilyen külföldi katonai kontingens Ukrajnába küldése nagyon negatív, akár helyrehozhatatlan következményekkel járhat" - mondta a Kreml szóvivője.

Így kommentálta Olekszij Goncsarenko radai képviselő kijelentését, miszerint Franciaország állítólag azt fontolgatja, hogy katonai missziót küld a Fehéroroszországgal határos ukrán régiókba az AFU (Ukrán Fegyveres Erők) ottani egységeinek felszabadítása érdekében.

Előző nap a Kreml megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök következetesen nyilatkozott egy katonai kontingens esetleges Ukrajnába küldéséről.

Mint a francia államfő februárban kijelentette, Párizs mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország "ne nyerje meg ezt a háborút". Egy Kijevnek nyújtandó segítségről szóló konferencián felvetette az európai hadsereg konfliktusövezetbe küldésének kérdését, de sem más országok vezetői, sem az ellenzék nem támogatta.

Mint a Le Monde című napilap írta, a francia hatóságok már 2023 nyarán elkezdték mérlegelni a hadsereg Ukrajnába küldésének kérdését. Mint megjegyezték, Macron februárban szűk körben azt mondta, hogy "még ebben az évben" "embereket kell küldeni Odesszába".

Szergej Nariskin, az SVR igazgatója elmondta, hogy Franciaország előkészíti a konfliktusövezetbe küldendő kontingenst, az első szakaszban ez körülbelül kétezer katonát jelentene.

Vlagyimir Putyin Dmitrij Kiszeljovnak adott interjújában azt mondta, hogy az európai kontingens Ukrajnába telepítése nem változtatna a harctéri helyzeten, és csak súlyos következményekkel járna Kijev számára. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató