2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij az EU-csúcson: Putyin önök ellen is harcol

Az ukrán elnök az uniós vezetőkön számon kérte, hogy míg egyesek blokkolják az ukrán mezőgazdasági termékeket, mások Oroszországgal kereskednek és vásárolnak például gabonát.

Az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozásának első hivatalos napirendi pontja az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos helyzet értékelése volt. Az EU-s vezetőkhöz online csatlakozott Volodimir Zelenszkij is. Az ukrán elnök azzal kezdte beszédét, hogy két éve éppen ezekben a napokban állították meg az orosz hadsereget Kijev közelében.

“Az ukránok akkor bebizonyították, hogy az oroszok veresége nem fantázia, hanem egyszerű valóság, amely biztosítani lehet – mondta Zelenszkij. – Tisztában kell lennünk közös európai célunkkal, ami ugyanaz, mint a kezdetektől fogva. Putyin rendszerének veszítenie kell ebben az Ukrajna elleni háborúban. Ez Oroszország háborúja nemcsak Ukrajna ellen, hanem mindannyiunk ellen, az önök országai ellen is, egész Európánk és az európai életforma ellen.”

Az ukrán elnök tájékoztatta kollégáit, hogy szerdán este újabb rakétatámadás történt Kijev ellen, a légvédelem 31 orosz rakétát lőtt le, közöttük ballisztikus rakétát is. Zelenszkij azt kérte, hogy támogassák az ukrán védekezést további légvédelmi rendszerekkel, amelyek alkalmasak arra, hogy valamennyi ukrán várost megvédjék.


Az ukrán elnök üdvözölte azt az EU azon törekvését, hogy a saját védelmét megerősítse, és mindezt önellátó módon tegye. Azt kérte, hogy a kormányok ne pazarolják az időt, gyorsítsák fel az ezzel kapcsolatos lépéseket.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor bírálta azokat az uniós kormányokat, amelyek kereskedelmi téren akarnak nyomást gyakorolni Ukrajnára. Mint mondta, a kereskedelem hozzájárul ahhoz, hogy az ukránok több pénzt tudjanak fordítani saját védelmükre. “Gabonánk fontos az EU déli része, nevezetesen a spanyol és olasz mezőgazdasági szektor számára – kezdte a felsorolást. – A mi cukrunk kell a román piachoz. Hasonló tények más árukategóriák esetében is megfigyelhetők. Az elmúlt évben mindent megtettünk, és meg is teszünk annak érdekében, hogy az odesszai kikötőkből, valamint a Duna-menti és a romániai kikötőkből származó élelmiszerexportunk normál volumenét helyreállítsuk. Ukrajna ismét az élelmezésbiztonság donorjává vált hagyományos exportcélországaink – Észak-Afrika és Ázsia – számára.”

Felrótta ugyanakkor, hogy míg egyes kormányok az ukrán behozatalt korlátoznák, és “az ukrán gabonát az utakra vagy a sínekre öntik”, az orosz mezőgazdasági termékek eljutnak az EU-ba. Vagy közvetlenül Oroszországból, vagy pedig a Putyin által ellenőrzött Fehéroroszországból.

Ez nem igazságos. Még igazságtalanabb, ha valaki megpróbálja lerombolni az évek óta érvényben lévő szisztematikus kereskedelmi megoldásokat, amelyek egész Európa erejét szolgálják – mondta Zelenszkij. Az ukrán elnök beszélt arról is, hogy országa készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, mint ahogy az Európai Bizottság elkészítette a tárgyalási keretet, amit még a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató