2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

Idén kiengedhetik a börtönből Gyurcsány volt titkosszolgálati főnökét

Galambos Lajost folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélte el a bíróság.

Várhatóan szeptemberben elhagyhatja a börtönt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, aki a Gyurcsány-kormány idején volt hivatalában és korábban négy év szabadságvesztésre ítélték – tudta meg a Magyar Nemzet. Molnár Lajos, Galambos Lajos ügyvédje a lap megkeresésére elmondta: ügyfele már kérvényezte a reintegrációs őrizetet. Ez a tíz hónapos kedvezmény azt jelenti, hogy az egykori NBH-főnök nyomkövetővel, otthon töltheti majd le büntetésének (aminek jó magaviselet esetén kétharmadát kell csak leülnie) utolsó hónapjait.  

A Magyar Nemzet emlékeztet, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal korábban kémkedéssel is vádolt, majd felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 

2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A vád szerint az alapítvány – amelynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban Ázsiából hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Később kiderült, az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, és a vezetők sokmilliós összegeket kaphattak.

A bíróság 2021 szeptemberében Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambos Lajos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató