2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A szakmai szövetség szerint is sajtóetikai vétséget követett el Parászka Boróka

Sajtóetikai vétséget követett el Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa – állapította meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) etikai bizottsága. A testület azzal indokolta döntését, hogy a bepanaszolt „nem vette figyelembe, hogy mint közvélemény-formáló újságíró, munkaidőn kívül, magánszemélyként sem tehet közzé etikailag vállalhatatlan, az elfogadható közösségi megnyilvánulással ellentétes, uszító, kirekesztő, diszkrimináló gondolatokat”. A bizottság tagjai azt is megállapították, hogy

az újságíró a szakmai hitelessége is megkérdőjelezhető,

mert nem kezeli megfelelően a tudomására jutott bizalmas információkat.

A Maszol.ro portál összeállításában azt írta, Parászka Borókát a MÚRE-nél Rostás Szabolcs, a Krónika főszerkesztője panaszolta be, azt sérelmezve, hogy zaklatásnak állította be, amikor ő az újságírói munkáját végezte.

A MÚRE szerint, a sajtóetikai vétség ott érhető tetten, hogy bár Parászka Boróka nem élt a lap által felkínált lehetőséggel, hogy a „másik félként” kifejtse álláspontját, saját Facebook oldalán zaklatással vádolta meg az újságírót, ezek mellé nem sorakoztatott fel bizonyítékokat, a bejegyzés rágalmazó, becsmérlő hozzászólásait nem moderálta.

Az etikai bizottság „sokatmondónak” tartja Parászka Boróka viszonyulását a sajtóetikai panasz kivizsgálásához, ugyanis bár közölték vele, hogy a vizsgálatot lezáró határozatot a MÚRE honlapján való közzétételig bizalmasan kezelik, és erre őt is felkérték, ő ezzel „mit sem törődve, február 19-én, szintén saját Facebook oldalán, világgá kürtölte nemcsak az ellene folyamatban levő sajtóetikai vizsgálatot, hanem annak részleteit is”.

„Ezek után az eljáró Etikai Bizottság úgy véli, jogosan megkérdőjelezhető Parászka Boróka nemcsak etikai, hanem szakmai hitelessége is, hiszen, ha saját magával szemben képtelen a diszkrécióra, milyen szakmai garancia van arra, hogy az újságíró szakma gyakorlása közben megfelelőképpen tud kezelni más bizalmas információkat, amelyek munkavégzése során jutnak tudomására” – fogalmazott a testület.

Sem Rostás Szabolcs, sem Parászka Boróka nem tagja a MÚRE-nak, így az etikai büntetést nem szabhatnak ki, ám az etikai vétséget vizsgáló testület állásfoglalásban, felmentő, illetve elmarasztaló határozatban fejtheti ki véleményét.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató